//

Мистецька композиція «Віра серця твого, Маркіяне», приурочена 200-літтю від народження о.Маркіяна Шашкевича

У неділю, 4 грудня в Будинку органної та камерної музики була представлена мистецька композиція «Віра серця твого, Маркіяне», приурочена 200-літтю від народження отця Маркіяна Шашкевича. Ідея високомистецької акції, яка б донесла до широкого загалу найважливіші віхи життя «будителя» галицької національної самосвідомості, зародилася у співпраці Святоонуфріївського монастиря отців василіян у Львові (намісник монастиря ієромон. Юстин Кучер, ЧСВВ) та Хору студентів Львівської національної музичної академії ім. М. В. Лисенка (керівник Христина Флейчук) при сприянні Фундації «Андрей» (директор др.Михайло Перун).


Особливістю творчого проекту стала участь у ньому виключно молодих виконавців, яким вдалося запропонувати свіжий погляд на життя і подвиг Шашкевича. Художнє слово декламували студенти 3-го курсу факультету культури і мистецтв ЛНУ ім. І. Франка Василь Баліцький та Володимир Пантелєєв (творчий керівник – народний артист України,   лауреат Національної премії України імені Т.Шевченка Богдан Козак), а також брат Агапій Луцик, ЧСВВ, студент Василіянської Духовної Семінарії (Брюховичі-Львів), що виконував роль Маркіяна.


Високу духовно-емоційну ауру концертного вечора забезпечило також його музичне наповнення, а це солоспіви та дуети українських композиторів М. Колесси, А. Кос-Анатольського, Ф. Надененка, виконані Анастасією Блик, Миколою Корнутяком та Назарієм Тацишиним (концертмейстер – Ксенія Бахрідінова), студентами 5-го курсу ЛНМА ім. М. В. Лисенка; елегійно-ностальгічний «Вальс» Н. Нижанківського для фортепіано у виконанні Марії Семко, випускниці Львівської середньої спеціалізованої школи-інтернату ім. С. Крушельницької, що став музичним лейтмотивом коханої дружини Маркіяна Шашкевича – Юлії. Зворушливо у дійстві звучав голос душі самого отця Маркіяна – скрипка Яреми Павліва, випускника ЛНМА ім. М. В. Лисенка, що виконав уривки із «Думки-шумки» М. Лисенка, «Веснівки» В. Матюка та «Мелодії» М. Скорика. Ніжно та по-юнацькому свіжо інтерпретували знамениту «Веснівку» В. Матюка на слова Шашкевича студентки першого курсу музичної академії Анастасія Вівчар, Оксана Чимишин та Квітослава Трояновська.


Стрижнем мистецької композиції стали хорові твори на слова М.Шашкевича (зокрема, «Підлисся» Є. Вахняка, «Дайте руки, юні други» С. Людкевича), а також духовні композиції М. Леонтовича та М. Березовського у виконанні Хору студентів ЛНМА ім. М. Лисенка (керівник Христина Флейчук) та його яскравих солістів Катерини Грінькевич, Степана Дробіта і Максима Шпинди. Урочисто-величаву і, разом з цим, проникливо-інтимну атмосферу концерту забезпечив також Камерний оркестр Львівської середньої спеціалізованої школи-інтернату ім. С. Крушельницької (керівник Марта Гуневич), виконавши «Отче наш» В. Барвінського та «Мелодію» М. Скорика.


У мистецькій композиції взяли участь Високопреосвященний Владика Ігор Возьняк, Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ, численне духовенство та монашество,  вщерть переповнений храм св. Марії Магдалини - Будинок органної та камерної музики у княжому місті Львові.

 

повідомив др.Михайло Перун