//

Міста за мир – міста проти смертної кари

18 листопада 2007 року Генеральна Асамблея Об’єднаних Націй вперше прийняла історичну Резолюцію про всесвітній мораторій на смертну кару. Це стало проривом правової думки і світових орієнтирів. Вперше суттєва більшість країн ствердила, що смертна кара і шлях до її заборони є важливим питанням поваги прав людини, а не внутрішнє питання юрисдикції окремих держав. Прискорення процесу відміни смертної кари в останні десять років вражає. Це стало можливим завдяки оновленій ролі громадянських суспільств, у співпраці з Державами та Міжнародними організаціями. Слід відзначити, що хоча смертна кара в розумінні великої кількості людей сприймається як тягар минулого, шлях до повної її заборони вимагає більш широкої громадської згоди. Саме тому народилася ініціатива Спільноти Святого Егідія (www.santegidio.org) – міжнародний День «Міста за життя – міста проти смертної кари», що відзначається кожного року 30 листопада. В цей день у 1786 р. вперше відмінено смертну кару, це сталося в Великому Князівстві Тосканському. Ініціатива розвивається завдяки зусиллям рухів і асоціацій, що ведуть боротьбу за відміну смертної кари, разом з Спільнотою Святого Егідія та адміністрацією міст. З 2002 року вже більше 1000 міст, серед них понад 50 столиць, навіть у країнах де зберігається смертна кара, приєдналися до Акції, що є важливою можливістю залучити державні інституції до побудови системи, що поважає життя. Кожне місто, що приєднується до Дня проти смертної кари, «надає» важливу пам’ятку міста, яка освітлюється в особливий спосіб та проводяться заходи, пов’язані з темою боротьби зі смертною карою.

 

В минулому році, вперше в Україні, адміністрація міста м. Львова вирішила приєднатися до такої ініціативи. Таким чином в столиці Галичини була освічена каплиця Боїмів в центрі міста, в присутності правозахисниці Тамари Чикунової та представника італійської Спільноти Святого Егідія Алєссандро Салаконе.

 

Цього року з ініціативи Спільноти Святого Егідія, за сприяння виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради м. Івано-Франківськ приєднується до цієї міжнародної акції, освітивши обласний художній музей. Захід буде проведено 27 листопада 2011 р. Б. о 18.00 год. на площі Андрея Шептицького біля Івано-Франківського обласного художнього музею.

 

Відтак Івано-Франківськ стане другим українським обласним центром на передньому фланзі боротьби зі смертною карою в світі. Впевнені, що проведення даного заходу у нашому місті представить його мешканців, як високоморальних, гуманістичних та не байдужих до чужого горя людей.

 

Відповідальні за проведення акції: о. диякон Ярослав Рохман (тел. 067 70 55 297) та Іван Харук (тел. 097 93 36 764).

 

Джерело:www.if-eparchia.org.ua