//

Мін'юст помітив проблеми з оформленням віз для священиків-іноземців

КИЇВ – Порядок погодження релігійної діяльності в Україні іноземних громадян містить неузгодженості, спричинені новою редакцією Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства».

 

Про це йдеться у відповіді Міністерства юстиції України від 26.03.2012 року за результатами розгляду звернення Інституту релігійної свободи. З таким висновком погоджується парламентський Комітет у закордонних справах, до якого і звертався ІРС за офіційним роз’ясненням згаданого Закону.

 

“Слід констатувати, що зазначені положення частини четвертої статті 24 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» та частини шостої статті 4, частини шостої статті 5 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», з урахуванням положень про Мінкультури та про Укрдержреєстр, не узгоджуються між собою, а відтак потребують внесення відповідних змін”, – повідомили ІРС у відповіді за підписом Міністра юстиції Олександра Лавриновича.

 

У листі також зазначено, що Мін’юст сподівається усунути ці неточності завдяки законопроекту №10221, який передбачає внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».


Однак, на думку виконавчого директора ІРС Максима Васіна, такий підхід не вирішить наявної колізії, оскільки змін потребують саме положення Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», ухвалення якого і спричинило неузгодженість законодавства.

 

Раніше ІРС звертав увагу, що через такі двозначні норми не зрозуміло, чи то релігійні організації мають звертатись для погодження запрошень до Мінкультури або обласних держадміністрацій, які зареєстрували їх статут, чи то до державних реєстраторів, які видають свідоцтво про реєстрацію юридичної особи. При цьому для останніх ця функція не є характерною.

 

З огляду на це, Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій заявила про важливість активізації спеціалізованої Громадської ради при МЗС України з питань співпраці з релігійними організаціями.