//

Минулий рік був дуже плідним для Ватиканської дипломатії

У комюніке Ватиканського прес-центру зазначено, що минулий рік був для дипломатії Святого Престолу дуже вдалим. В даний час Апостольська Столиця підтримує дипломатичні стосунки в повному обсязі з 178 країнами. Крім того, існують окремі угоди з Європейським Союзом і Мальтійським Орденом, а також представництво при Організації Звільнення Палестини.

 

 

В ООН Держава-град Ватикан має статус спостерігача. Ватикан є дійсним членом семи організацій і агентств, що діють під егідою ООН, має статус спостерігача у восьми інших і є членом або спостерігачем в п'яти регіональних організаціях тієї ж системи.

 

 

6 квітня 2010 р. було підписано угоду із землею Нижня Саксонія в Німеччині, яка внесла зміни до статті 6 Конкордату від 1965 р. Цим регулюється правове положення католицьких шкіл в єпархіях Хільдесхайму, Оснабрюку і Мюнстера. 28 червня відбувся обмін ратифікаційними грамотами.

 

 

8 квітня 2010 р. в Сараєво було підписано угоду про надання релігійної опіки католикам, що несуть службу в озброєних силах Боснії і Герцеговини. Обмін ратифікаційними грамотами мав місце у Ватикані 14 вересня. Як пояснюється в комюніке Ватиканської прес-служби, згадана угода «стала першою і істотною практичною реалізацією» положень Конкордату між Святим Престолом і державою Боснія і Герцеговина, підписаного в Сараєво 19 квітня 2006 г.

 

 

18 травня 2010 р. було підписано угоду між Святим Престолом і містом Гамбургом в Німеччині про відкриття нового Центру з вивчення богослів'я і релігійної педагогіки при Гамбургському університеті.

 

 

23-24 червня 2010 р. у Ватикані відбулося друге засідання Робочої групи з врегулювання стосунків між Святим Престолом і В'єтнамом. На засіданні було вирішено, що, «як перший крок для поглиблення стосунків між сторонами», буде призначення нерезидентного представника Апостольської Столиці у В'єтнамі.

 

 

Крім того, в минулому році було стабілізовано дипломатичну присутність Ватикану в трьох африканських державах: Чад, Малаві і Габон.

 

 

За матеріалами Сибірськая католицька газета