//

Міноборони затвердило Концепцію душпастирської опіки у Збройних Силах України

КИЇВ – Міністерство оборони України затвердило Концепцію душпастирської опіки у Збройних Силах України, метою якої є забезпечення права військовослужбовців на свободу совісті та віросповідання.

 

Відповідний Наказ за № 220 Міністр оборони України Михайло Єжель підписав 22 квітня 2011 року, повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

У першу чергу Концепція покликана вдосконалити механізми задоволення релігійних потреб військовослужбовців Збройних Сил України, визначити методологічні та методичні засади цієї діяльності.

 

Згідно Наказу, в майбутньому Міноборони прагне запровадити у Збройних Силах України інститут військового духовенства (капеланства). Нагадаємо, що така пропозиція містилась і у зверненні Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій до Президента України.

 

У коментарі для ІРС старший офіцер відділу роботи з громадськими та релігійними організаціями Міністерства оборони України полковник Руслан Коханчук повідомив, що затверджена Концепція – це результат роботи останніх років Ради у справах душпастирської опіки при Міноборони.

 

Однак, за його словами,  для повноцінного запровадження в Україні інституту військового капеланства ще треба пройти чималий шлях.

 

“Міноборони вирішило формалізувати лише наявний стан душпастирської опіки, яка на сьогодні надається військовослужбовцям з боку представників різних Церков і релігійних організацій. Це є першим кроком, після якого буде аналізуватися міжнародний досвід та за участі представників конфесій розроблятися нормативна база, необхідна для створення в нашій державі інституту військового капеланства”, – повідомив полковник Коханчук.

 

В Концепції визначено, що “душпастирська опіка військовослужбовців – це вид пастирського служіння конфесії, спрямований на духовну опіку та задоволення релігійних потреб військовослужбовців і працівників Збройних Сил України, які, з огляду на характер виконуваної ними військової служби, у той чи інший спосіб зазнають обмежень у вільному сповідуванні своєї релігії та потребують духовної опіки”.

 

Як повідомляв ІРС, у червні 2010 року Рада у справах душпастирської опіки представила Міністерству оборони на затвердження проект Концепції душпастирської опіки у Збройних Силах України, яка була розроблена представниками конфесій спільно з фахівцями Міністерства та громадських організацій.  

Джерело: Інститут релігійної свободи, м.Київ