//

Міністр культури України передав до Львова ікону, повернену з Нідерландів

Сьогодні, 23 березня, у Львові за участю міністра культури України Михайла Кулиняка відбулася презентація ікони XVI ст. «Хрещення Ісуса у річці Йордан», яку викрали у січні 1984 із фондосховища Національного музею у Львові ім. А.Шептицького.

 

Про це повідомив кореспондент ЗІКу.

 

На урочистості окрім міністра були присутні голова Львівської облдержадміністрації Михайло Цимбалюк, голова Львівської обласної ради Олег Панькевич, голови постійних депутатських комісій культури міста та області Орест Шейка і Ярослав Музичко, начальник управління культури ЛОДА Сергій Бурко, представники львівських мистецьких академій та музеїв. Гостей вітав генеральний директор Національного музею у Львові ім. А.Шептицького Ігор Кожан, який подякував міністерству за сприяння у поверненні фондового раритету. «Це вже четверта ікона, викрадена у січні 1984 року, повернулася до музейних стін. На початку 2011 року фундація «Одигія» придбала цю ікону у її тодішнього власника й виявила бажання подарувати раритет Україні. Власне акт передавання пам’ятки відбувся цього року 27 лютого у Гаазі в приміщенні Посольства України в Нідерландах. А нині ми презентуємо її у Львові», – пояснив Ігор Кожан.

 

«Мені до душі, коли в Україну повертаються її культурні цінності, і ми зустрічаємося з такого радісного приводу. Повернення викрадених і вивезених ікон стало можливим завдяки тривалій роботі Міністерства культури та Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України. Розшуки увінчуються успіхом, тому що інформації про втрати вчасно каталогізують, видають і доводять до правоохоронних органів та мистецького і дипломатичного середовища. Так зображення та опис викраденого у 1984 році із Національного музею у Львові були опубліковані у «Каталозі культурних цінностей, викрадених з музеїв та культових споруд України (1984-1998)», виданому 1999 року Національною комісією з питань повернення в Україну культурних цінностей. Ці каталоги постійно обновляємо, і зараз у першу чергу докладаємо зусилля до повернення ікон. Повернути ще треба більше сотні матеріальних цінностей. Це робота комплексна, яка потребує постійної уваги і контролю. Це робота і Міністерства культури, і Міністерства закордонних справ, і таких же служб у Росії та європейських країнах. Робота ведеться постійно, і ми всіма силами намагаємося її пришвидшити в часі. І хоч наша держслужба внаслідок адмінреформи стала тепер департаментом Міністерства культури, функції її не звузилися, а навпаки розширилися, співпраця стала тіснішою й більш скоординованою», – зазначив Михайло Кулиняк.

 

Презентуючи повернену ікону XVI ст. «Хрещення Ісуса у річці Йордан», заввідділом давнього мистецтва Марія Гелитович розповіла, що пам’ятка походить з церкви собору Пресвятої Богородиці у с. Либохора Турківського району Львівської області., «Вона є частиною одного із небагатьох збережених українських іконостасних ансамблів того часу. В іконостасі, який надійшов до музею у 1914 р, 21 ікона, частину з яких привіз до музею його перший директор Іларіон Свєнціцький, він же й здійснив перші публікації про ці твори у музейних виданнях. Ми раді за презентувати іконостас як певну цілість. Однак доля ікони «Благовіщення» із нього досі залишається нез’ясованою, тому у реконструкції згаданого іконостасу на експозиції ми відтворили її графічне зображення на білій плямі. До речі, усі ікони цього ряду для демонстрування нещодавно реставрував Володимир Мокрій, котрий дослідив мистецькі особливості празничкових ікон з Либохори, – а це передовсім насичена палітра чистих яскравих барв, які кольором розкривають змістову суть твору», – розповіла Марія Гелитович.

 

Джерело: ЗІК