//

Міністерство освіти і науки опрацьовує питання визнання дипломів духовних навчальних закладів

КИЇВ – Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України створило робочу групу з вивчення питання визнання дипломів і наукових ступенів випускників вищих духовних навчальних закладів.

 

Про це йдеться у Наказі МОНМС від 21 жовтня 2011 року № 1210 за підписом Тимчасово виконуючого обов'язки Міністра Євгена Суліми, повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

Міністерство доручило Робочій групі “розглянути питання визнання дипломів і наукових ступенів випускників вищих духовних навчальних закладів та внести проекти відповідних актів”.

 

У складі Робочої групи працюватимуть представники Міністерства – Євген Суліма (голова), Ярослав Болюбаш (заступник голови), Віктор Бондаренко, Олександр Якименко, Ольга Кравченко, Сергій Храпатий та Світлана Криштоф, представники Церков – архієпископ УПЦ Антоній (Паканич), архімандрит УПЦ Віктор Бедь, протоієрей УПЦ КП Олександр Трофимлюк, ієрей УГКЦ Петро Жук, представник ВСЦХВЄП Сергій Маленюк, представники навчальних закладів – доктор Володимир Лубський та Олександр Сарапін (КНУ ім. Т.Шевченка), професор Микола Закович (НПУ ім. М.Драгоманова), доктор Василь Жуковський (НУ «Острозька академія»), а також експерти – Юрій Решетніков, Тарас Дятлик, Ірина Гагаріна.
   


У коментарі для ІРС народний депутат Володимир Марущенко, голова Громадської ради з питань співпраці з церквами і релігійними організаціями при МОНМС України, висловив позитивну оцінку рішення про створення робочої групи. На думку парламентаря, це свідчить про розуміння керівництвом Міністерства актуальності питання про визнання дипломів духовних навчальних закладів, адже українські Церкви порушують його вже не один рік.

 

“Дана ситуація дісталась у спадок від радянського часу, коли, незважаючи на якість освіти у духовних навчальних закладах, їх дипломи досі не визнаються в Україні. Проте за кордоном випускники цих закладів знаходять можливість продовжувати навчання, оскільки рівень їх освіти визнається високим”, – заявив член Робочої групи Юрій Решетніков.

 

Він також відзначив, що у цьому контексті Робоча група при МОНМС покликана напрацювати стандарт освіти, дотримання якого держава буде вимагати у якості умови визнання дипломів духовних навчальних закладів.

 

Нагадаємо, що рішенню про створення Робочої групи передувала зустріч заступника Міністра Бориса Жебрівського та директора Департаменту вищої атестаційної комісії МОНМС Віктора Бондаренка з представниками Церков і релігійних організацій, яка відбулась у Києві 29 червня 2011 року за дорученням Президента України.