//

Міліція не порушуватиме справу через спилення хреста під Аскольдовою могилою

Справу про спиляння хреста під Аскольдовою могилою на Подолі у Києві міліція не порушила, оскільки він не є пам’яткою архітектури та не зареєстрований. Про це Тижню повідомив настоятель греко-католицької церкви св. Миколи Чудотворця, розташованої неподалік хреста, отець Ігор Онишкевич.

 

«Я вже кілька разів говорив зі слідчим, втім справу з цього приводу порушувати міліція не може. Згідно із законом, нема підстав розглядати цю справу, тому що хрест не зареєстрований, не є пам’яткою архітектури, немає дозволів на його встановлення, тобто немає юридичної основи для справи. Він існує лише для християн. Наразі ми думаємо над тим, щоб можливо зареєструвати цей хрест, аби запобігти подібним вчинкам. Хочемо написати листа голові КМДА Олександру Попову, щоб влада якось допомогла нам у цьому. Окрім цього, будемо запрошувати архітекторів, щоб якимось чином позначити це місце», – зазначив священик.

 

Руйнування хреста під Аскольдовою могилою на Подолі в Києві не єдиний акт вандалізму щодо церковних споруд Української греко-католицької церкви.

 

«Біля нинішнього Патріаршого Собору УГКЦ (на Лівому березі у Києві – Ред.) була спалена капличка Благовіщення 1998 року. Храм обмалювали сатанинською символікою. Також на Крутянській могилі (Аскольдовій могилі - Ред.) 1995 року ми поставили пам’ятну плиту з іменами загиблих на цьому місці. Вона була зруйнована, розбита ломом і облита фарбою. Щодо хреста Аскольда, то його ж палили кілька разів, ми правда про це не заявляли», – зазначив священик.

 

За словами священика, парафіяни зголосилися самотужки відновити хрест і у вівторок, 14 червня, вже розпочалися будівельні роботи.

 

Нагадаємо, у неділю, 12 червня, вандали спиляли дубовий хрест під Аскольдовою могилою на Подолі в Києві. Наругу над хрестом виявили парафіяни греко-католицької церкви св. Миколи Чудотворця, розташованої неподалік.

 

Джерело: "ТИЖДЕНЬ"