//

Ми укріпляємо наші зв’язки з Церквами – сестрами, які знаходяться в Центральній і Східній Європі, - Владика Богдан (Дзюрах)

Днями офіційна  делегація Угорської Греко-Католицької Церкви відвідали Україну в рамках приготування до святкування 100-ліття єпархії Хайдудорога, яке буде відбуватися у 2012 році. До складу делегації увійшли два єпископи: Фюлеп Кочіш, Глава Угорської Греко-Католицької Церкви та Владика Атанасій, а також священики із родинами.

 

Після відвідин Львова та Унева, представники Угорської Греко-Католицької Церкви приїхали до Києва, де 15 липня відвідали Патріарший Собор Воскресіння Христового.

 

Супроводжував гостей Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, який розповів про історію УГКЦ у Києві, про прощу до Зарваниці, оскільки у храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці зберігається копія ікони Зарваницької Божої Матері.

 

Відзначаючи важливість такого візиту владика відзначив, що «ми укріпляємо наші зв’язки з Церквами – сестрами, які знаходяться в Центральній і Східній Європі.  Ми вже дотепер мали досить тісні зв’язки  за посередництвом оцих щорічних зібрань, які відбуваються з ініціативи нашої Церкви, а саме зібрання Східних  католицьких єпископів Європи. Але завдяки таким особистим візитам, налагоджуються ще тісніші контакти».

 

Крім того, за словами Владики Богдана особливе зацікавлення у гостей викликала розповідь про період переслідувань УГКЦ у минулому столітті, зокрема розповідь про життєвий подвиг отця Омеляна Ковча,який проголошений покровителем душпастирів УГКЦ. «Почути розповідь про одруженого священика, який є проголошений блаженним Католицької Церкви та покровителем душпастирів УГКЦ було гарним пережиттям для гостей, а особливо для священиків, які були зі своїми дружинами та дітьми», - відзначив Владика Богдан.

 

«Владики з Угорщини запросили нас взяти участь в ювілейних святкуваннях наступного року, а я зі свого боку, запросив на посвячення Патріаршого Собору, яке заплановано на 2013 рік. Ми мусимо пам’ятати, що Церква в Угорщині, є сестрою по відношенню до нашої Церкви, тому ті зв’язки для нас є надзвичайно важливі», - сказав на завершення Секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

 

Департамент інформації УГКЦ

Додаток:

 

Угорська Греко-Католицька Церква складається з єпархії Хайдудорога, (утворена 8 червня 1912 року), що входить до митрополії Естергом-Будапешт, і апостольського екзархату Мішкольца. Богослужіння у всіх приходах ведеться угорською мовою. У церкві є духовна семінарія в Ньїредьхаза. За даними Annuario Pontificio станом на 2007 рік Хайдудорозька єпархія налічувала 146 парафій, 227 священиків і близько 270 тисяч вірян; в екзархаті Мішкольца - 30 парафій, 38 священиків і близько 20 тисяч вірян. Таким чином, загальна чисельність прихожан церкви - близько 290 000 чоловік. 2 травня 2008 Главою Церкви був обраний єпископ Фюлеп Кочіш.

 

Джерело: www.ugcc.org.ua