//

Мета євангелізації – оживити в людині істотне прагнення Бога

У понеділок, 15 жовтня 2012 р., вранці, під час одинадцятого загального засідання ХІІІ Загальної Звичайної Асамблеї Синоду Єпископів, свою доповідь представив Владика Тарас Сеньків, ЧМ, Апостольський Адміністратор Стрийської Єпархії.

 

В офіційному бюлетені ХІІІ Загальної Асамблеї Синоду Єпископів, що проходить у Ватикані, опубліковий підсумок доповіді Владики Тараса Сеньківа, ЧМ:

 

«Сучасна людина перебуває в середовищі культурного хаосу, який спотворює розуміння Істини й Добра і її зумовлює до самоізоляції у суб’єктивізмі. Як наслідок, викликаний споживацьким менталітетом, з’являється моральний та релігійний релятивізм, який перетворюється в різноманітні форми псевдорелігії та несвідоме відкриття людини до діалогу з божественною трансцендентністю в релігійному акті. Ці тенденції можна назвати «автономною релігійністю». Однак, все це можна вважати простором для євангелізації.

 

Євангелізація – це проповідь слова, що є відповіддю на Слово, почуте від Бога, і, отже, є божественно-людською дійсністю, вираженою у формі міжособового діалогу. Цей діалог євангелізації є початком зродження та зросту особистої віри, як діалогічний досвід, за допомогою якого кожне особисте відчуження долається вільним спілкуванням з Богом, з ближнім, із самим собою. Мета євангелізації – оживити в людині істотне бажання Бога, Який спасає, і переконати її у тому, що її життя має сенс тільки за посередництвом спілкування з Христом у церковній спільноті, переконати її відкритись Спасителеві там, де вона має потребу бути спасенною.

 

Діалог євангелізації повинен заторкувати глибину людських сподівань, їх сутність, відкриття якої може бути дуже болючим, бо ставить людину перед радикальністю вибору – пропозиція спасіння не обмежується суб’єктивними бажаннями, уникаючи можливості замінити приховане прагнення спасіння бажанням психологічного чи матеріального утішення.

 

Отже, потрібно ще раз відкрити віру, як шлях справжніх стосунків, в яких стверджена абсолютна гідність інших осіб. Фундаментом цієї віри є Слово, яке вимагає послуху, рацією якого є любов, що випереджує його зрозуміння».

 

Джерело: Радіо Ватикан