//

Меморіальний хрест в Каліфорнії визнали неконституційним

Суд постановив, що встановлення хреста є насадженням релігії з боку держави, що протирічить першій поправці до Конституції Америки (гарантія того, що Конгрес США не підтримуватиме будь-яку релігію, або затверджувати державну релігію).
За словами суддів, монумент може бути приведений у відповідність з конституцією, проте яким чином це слід зробити, не уточнюється. Судді підкреслили, що своїм рішенням не хочуть образити почуття американських ветеранів війни. За їх словами, є "незліченні способи вшанувати ветеранів", окрім установки релігійних символів в громадських місцях.
Власті Сан-Дієго повідомили, хрест буде знесено, якщо тільки федеральний уряд не подасть на апеляцію. У свою чергу федеральний уряд, що висловлювався за те, щоб хрест залишився на місці, поки не прокоментував рішення суду.
Майже 9-метровий хрест було встановлено на честь солдат, що воювали в Корейській війні 1950-1953 років. Судові розгляди у справі про встановлення хреста почалися ще в 1989 році, коли атеїст Філіп Полсон подав до суду на Сан-Дієго. Будучи ветераном війни у В'єтнамі, Полсон заявляв, що монумент не вшановує ветеранів, які не є християнами. Невдоволеність встановленням хреста висловили також ветерани війни з числа євреїв.
Федеральний суд зараз розглядає кілька подібних справ: наприклад, про хрест на згадку про загиблих у війні, встановлений в пустелі Мохаве.
 

Джерело: lenta.ru