//

Меморіал австрійським воякам на Львівщині освятили за участі гостей з Австрії й Угорщини

Біля села Керниці Городоцького району Львівської області відбулася урочиста церемонія відкриття й освячення військового кладовища вояків, які загинули під час Першої світової війни. У заході взяли участь представники обласної влади, дипломатичних корпусів України, Австрії та Угорщини голови Городоцький районної ради та РДА – Василь Полумацканич та Юрій Візняк.


 

Про це повідомив сьогодні, 12 вересня, власкорові ЗІКу працівник Городоцької районної ради Володимир Цвях.

 

З його слів, зокрема, на церемонію прибули військовий аташе при Посольстві Республіки Австрія в Україні полковник Йозеф Гьольцл, аташе з освіти і науки Андреас Веннінгер, Почесний консул Республіки Австрія у Львові Ярослав Наконечний, консул Республіки Угорщина в Ужгороді Янош Вішкі, Почесний консул Республіки Угорщина у Львові Лариса Малех, радник-посланник посольства України в Австрії Василь Кирилич. У заході також взяла участь чисельна делегація організації Австрійський Чорний Хрест, яка була ініціатором створення військового кладовища та встановлення обеліска в пам’ять про полеглих вояків. Обеліск було виготовлено Австрійським Чорним Хрестом у 2009 році у провінції Штирія, звідки походило багато вояків, які полягли у битві біля с.Керниця. Цей пам’ятник є символічним подарунком австрійської батьківщини солдатам, які навіки залишилися в українській землі.

 

Володимир Цвях каже, що музичний супровід церемонії здійснював військовий оркестр Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, який виконав гімни України, Австрії, Угорщини та Європейського союзу під час відкриття обеліска. Посвячення пам’ятника відбулося за участі священнослужителів різних конфесій району.

 

На завершення церемонії керівники Австрійського Чорного Хреста нагородили почесними грамотами та відзнаками представників української сторони, які долучилися до створення військового кладовища, встановлення обеліска та організації урочистого заходу. Зокрема нагороди отримали голова районної ради Василь Полумацканич, міський голова Городка Микола Савка, депутат Львівської обласної ради Ярослав Дубневич, генеральний директор компанії «Західресурс» Сергій Бадяк, краєзнавець Олег Кристиняк, керівники місцевих будівельних організацій Тарас Садов’як та Руслан Ярмошевич, місцевий краєзнавець Любомир Світенко, працівник районної ради Володимир Цвях.

 

«У заключному слові голова районної ради Василь Полумацканич висловив вдячність всім, хто своєю присутністю вшанував загиблих вояків. Він зазначив, що участь у церемонії представників обласної влади, українських та зарубіжних дипломатичних установ засвідчила важливість події. Окрему подяку голова ради висловив організації Австрійський Чорний Хрест за те, що стали ініціаторами увічнення пам’яті полеглих. Зокрема, доктору Хервігу Брандштеттеру та місцевому краєзнавцю і досліднику Любомирові Світенку, який колись віднайшов місце масового захоронення. Василь Полумацканич також не забув висловити подяку керівникам органів місцевої влади та усім меценатам, які допомогли здійснити благоустрій на території кладовища та посприяли в проведенні церемонії відкриття й освячення обеліска», – наголосив у розмові з власкором ЗІКу Володомир Цвях.

 

Джерело: ZIK