//

Мелькітський Патріарх Григорій закликав до солідарності з тими, хто страждає в період Великого посту

Патріарх Мелькітської Греко-Католицької Церкви Григорій ІІІ звернувся до вірних з закликом приділяти більше часу для молитви в Великий піст з проханнями про мир на Близькому Сході. Зокрема в Лівії, Тунісі і Єгипті. Патріарх Григорій є духовним батьком для близько 1,6 мільйона мелькітських католиків по всьому світу, майже всі вони походять з Сирії і Лівану. У своєму зверненні з нагоди посту він звернув увагу на важливість християнського аскетизму в світлі останніх подій.

 

 

«Ми можемо допомогти нашим людям, щоб хрест і страждання, які вони терплять, стали Воскресінням»- пише Патріарх. «Постом, молитвою, милостинею, ділами милосердя ми сприятимемо новому народженню наших країн, які на початку року зазнали сумних подій». Патріарх Григорій також висловив своє сподівання, що події в багатьох державах Північної Африки врешті - решт приведуть до настання соціальної справедливості, чесності в уряді і в розвитку добробуту та особистого вдосконалення громадян… до їх духовного, людського і соціального зростання».

 

 

Для заохочення духу солідарності з страждаючими Патріарх закликав вірних Мелькітської Греко-Католицької Церкви дотримуватись традиції посту цієї Церкви, яка відрізняється від традиції Римо-Католицької Церкви. Мелькітська практика посту є тотожною з православною традицією, згідно з якою впродовж цього періоду вірні утримуються від м‘ясної їжі, яєць та молочних продуктів і від вина та олії в будні дні. Незважаючи на різні полегшення посту, які відбувались протягом історії – все ж традиція посту Східної Церкви залишається незмінною. «І, слава Богу, ця традиція бережеться в монастирях, священиками, а також багатьма вірними».

 

 

Патріарх Григорій закликав відродити практику десятини, як ще одну практику допомоги бідним і нужденним. Він сказав, що внесення одної десятої своїх доходів в церковну скарбницю «має духовну, гуманітарну та соціальну вагу». «Направду, коли ми практикуємо це - беремо участь в ділах милосердя відносно бідних, хворих, страждаючих, студентів, безробітних та всіх потребуючих» - сказав Патріарх.

 

 

Патріарх гостро підкреслив необхідність всесвітньої солідарності всіх близькосхідних християн. Раніше він вже говорив про необхідність всім християнам пам’ятати про зв'язок один з одним в цей важкий час для арабського світу.

 

 

«Протягом посту»,- сказав Патріарх,- « ми не повинні пасивно сприймати новини, які подають ЗМІ, але активно молитись за справедливість, соціальний мир, єдність і свободу»

 

За матеріалами: CNA