//

Мексика: помер «єпископ індійців» Самуель Руіс Гарсіа

Мексиканський прелат Самуель Руіс Гарсіа, якого називали «єпископом індійців», помер в Мехіко у віці 86 років. Похорони відбулися вчора вранці в соборі міста Сан-Крістобаль-де-лас-Касас.

 

Руіс Гарсіа, який в 1959 році став главою єпархії штату Чьяпас, був відомий як захисник місцевих індійців, права яких постійно ущемляли. За свою діяльність він був нагороджений Медаллю італійської республіки, премією ЮНЕСКО імені Симона Болівара і премією Нівано.

 

Єпископ брав участь в чотирьох сесіях II Ватиканського собору. З 1965 по 1973 рік він очолював Комісію з питань корінного населення при Мексиканській конференції єпископів.

 

У церковних колах Руіс Гарсіа був відомий особливим підходом до місіонерської діяльності. У 1968 році в ході II Латиноамериканської єпископської конференції він наполягав на тому, що індійців слід сприймати не як «об'єкт євангелізації», а як активних учасників церковного і суспільного життя. Руіс Гарсіа виступав за вивчення індіанської релігійної культури – з тим, щоб краще зрозуміти, як серед місцевого населення виявляється присутність Божа.

 

Єпископ прагнув висвячувати постійних дияконів з представників місцевого населення, бажаючи тим самим наблизити Церкву до індійців. До 2000 року (коли він за віком покинув кафедру) Руіс Гарсія висвятив 341 постійного диякона.

 

У 1993 році єпископ активно допомагав гватемальським біженцям, вимушеним покинути батьківщину через репресії. З 1994 по 1998 рік він виступав в ролі посередника між повстанцями-сапатистами і урядом.
У січні 2010 року Руіс Гарсіа відзначив 50-ліття свого єпископського служіння.

 

 

За матеріалами www.blagovest-info.ru