//

Медики-християни у Харкові обговорили Біблійні принципи профілактичної медицини

30 квітня – 2 травня відбулась ІІІ Всеукраїнська молодіжна конференція медиків-християн, яка проходила у Харкові. На неї зібралось 370 людей, серед яких було 70 студентів – іноземців, які навчаються в медичних вищих закладах країни.

 

За повідмоленням прес-служби ВСЦ ЄХБ, три дні конференції включили в себе багато корисних і цікавих лекцій, майстер – класів, презентацій і доповідей. Конференцію організовували: Християнська медична асоціація України, Альянс християн - професіоналів України, при підтримці Міжнародного товариства «Друзі Менонітського центру в Україні», «Християнської медичної співдружності Великобританії» і «Української медичної місії».   

 

Під час відкриття, з привітальним словом до молоді звернувся старший пресвітер Харківської області Геннадій Пилипенко, побажавши медикам служити своєю працею людям. Дорошенко Олександр Миколайович (голова Християнської медичної асоціації України м. Кіровоград) розповів про діяльність ХМА, та про те, як медики - християни служать людям через медичну працю, закликавши молодих медиків-християн бути у своєму ділі завжди першими. В контексті лекції «Профілактика болю, хоспіси паліативна допомога»  він торкнувся питання душеопікунства смертельно хворих людей та їх родичів.

 

У другій частини першого дня конференції Артур Фрізен (кардіолог, член Королівської колегії лікарів і хірургів Канади з 1977 року) прочитав лекцію «Ефективність вчення Ісуса Христа у профілактиці емоційного дистрес - синдрому та у психофізіологічній реабілітації». Після цього проходили презентації служіння медиків у різних регіонах країни. Сьогодні вони відвідують дитячі інтернати, організовують виїзди в області, де проводять медичні прийоми для місцевого населення, видають безкоштовно медикаменти, піклуються і надають допомогу тяжкохворим людям, проводять соціальні акції  «Капля крові», «Стань донором – допоможи дітям», а для студентів – іноземців влаштовують зустрічі на навчальні медичні теми. Молодь прийняла участь у цікавому  ток-шоу  «Актуальні проблеми української медицині», на якому піднімалися питання якості сучасної медицини, проблеми і перешкоди в навчанні та працевлаштуванні молодих медичних спеціалістів та межа між «подякою і «хабарем».

 

Доктор Сільковський Павло Миколайович (зав. відділенням реанімації Рівненської обласної лікарні) прочитав лекцію «Професійне зростання та попередження професійних помилок у медичній практиці». Доцент Марліс Фрізен ( директор кардіо- реабілітаційного центру, нефролог, доцент Університету Британської Колумбії) поділилася з учасниками лекцією на тему «Профілактика діабетичних ускладнень». У цей же день відбувся духовний, творчий вечір з участю Нестерука В.В.  Також в ньому брали участь студенти-іноземці ( співали пісні рідною мовою) та учасники з різних міст країни.

 

В останній день конференції лекцію зачитав о.Нагірняк Андрій (заступник голови Громадської ради зі співпраці з Церквами і релігійними організаціями при Міністерстві охорони здоров’я) про «Роль Церков та релігійних організацій у формуванні державної політики в сфері охорони здоров’я».

 

Протягом двох днів проходив ряд майстер-класів на актуальні і цікаві теми: «Душа пацієнта також потребує лікування» (Д, Андре Пам – медсестра з досвідом роботи у різних сферах, в тому числі хірургія, терапія, діагностика). Про короткий огляд ситуації щодо ВІЛ-СНІДУ в Україні та Східній Європі розказувалось на майстер-класі Балвебер Джудіт (медсестра, яка має унікальний досвід праці у міських та в сільських лікарнях Аляски). Про педіатричній огляд з використанням отоскопа розказував Джеймс Піпон (президент і медичній директор Української Медичної Місії).  Лозинский Анатолій Андрійович (лектор організатор з профілактики тютюнопаління, алкоголізму, наркоманії та ВІЛ-СНІДУ) розказував про Біо-, соціо-, духовну модель реабілітації алкозалежних, наркоманів, ігроманів.

 

Перед закриттям конференції  з заключним словом до молоді звернувся Архиепископ Харківський і Полтавський УАПЦ Ігоь Ісіченко.  В своєму виступі він закликав християн цінувати свою працю і були світлом серед людей, щоб вони дивлячись на добрі діла віруючих, прославляли Отця Небесного.  Урочисте закриття проходило з врученням сертифікатів учасникам, подякою організаторам, лекторам і спікерам в проведенні програми.

 

Джерело: РІСУ