//

Маронітський патріарх про екуменічну допомогу християнам Близького Сходу

На потребі співпраці між католиками, православними і протестантами для запобігання еміграції християн з країн Близького Сходу наголосив глава маронітів, приймаючи вчора патріарха Московський і всієї Русі. Останнього дня своєї подорожі на Близькому Сході, яка охопила Сирію та Ліван, патріарх Кирил відвідав патріарха Бешара Бутроса Раї в його штаб-квартирі в Бкерке, недалеко від Бейрута. Там від 14 до 17 листопада триває 20-та сесія Ради Католицьких Патріархів Близького Сходу. Єрархи зустрілися в понеділок, 14 листопада, у президента Лівану Мішеля Сулеймана.

 

На цій зустрічі з Кирилом маронітський патріарх запропонував Російській Церкві співпрацю для захисту християн на Близькому Сході та для того, щоб не допустити їхньої еміграції. Бешара Бутрос Рай висловив стурбованість з приводу політичних зрушень у цьому регіоні. Він боїться, що "арабська весна" може привести до влади угрупування, що загрожують стабільності та співіснуванню. Глава маронітських католиків нагадав, що близькосхідні християни не мають всіх громадянських прав, особливо коли йдеться про свободу релігії та віросповідання, хоча і роблять свій внесок у розвиток суспільства спільно з представниками поміркованого ісламу. Посилаючись на ізраїльсько-палестинський і арабо-ізраїльський конфлікт, він нагадав резолюцію ООН 1948 року, яка передбачає повернення палестинських біженців на свої споконвічні місця проживання. Завдання Ізраїлю, щоб бути визнаним міжнародним співтовариством як "єврейська держава", він назвав "дуже небезпечним".

 

Під час візиту до Лівану, православний Московський патріарх висловив заклопотаність зростанням християнофобії на Близькому Сході, а особливо становища християн в Іраку, Єгипті та Лівії. Патріарх Кирил виступив, відповідно до позиції уряду Росії, за впровадження змін в політику на основі діалогу і без втручання ззовні. Він наголосив на потребі розгляду таких меншин, як християни. На думку спостерігачів, поїздка глави російського православ’я в Сирію та Ліван є частиною політичних зусиль Кремля бути посередником на Близькому Сході.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie