//

Маронітські єпископи: «Візит Папи до Лівану буде історичною подією для всього Близького Сходу»

«Історичний візит, який, сподіваємося, принесе користь для країни і для всього Близького Сходу»; ми готові «прийняти апостольський заклик, який буде продовженням спеціального Синоду єпископів по Близькому Сходу». Такими словами маронітські єпископи висловилися в заяві, опублікованій  4 липня на завершення щомісячної зустрічі в Бкерке, очоленої Патріархом Бешара Бутрос Раєм.


В очікуванні швидкого візиту Папи Бенедикта XVI у вересні єпископи закликали віруючих «прийняти живу участь в недільних і святкових Літургіях в парафіях, а також, починаючи з неділі 15 липня, до читання спеціальної молитви, приуроченої до підготовки Папського візиту.


Отці-мароніти торкнулися також внутрішньої  ситуації в країні, кажучи про свою «стурбованість кризою і застоєм, що панують в Лівані, помітною відсутністю довіри в народі і сумнівами, пов'язаними зі здатністю держави захистити суспільство».


У зв'язку з цим єпископи нагадали про Національну угоду 1943 року, в якій говориться, що «ліванці покликані захищати внутрішню єдність і свої відносини з іншими державами. 'Ні Схід, ні Захід' - ось визначальна формула, яка виражає згоду на спільне проживання і заперечує втручання ззовні.


Збори маронітських єпископів засудили такі явища, як «напади на громадян та їх викрадення, блокування доріг, відсутність в Лівані прикордонного контролю», і закликало «до термінового початку  національного діалогу».
В заяві особливо згадується ситуація католицьких шкіл, які піддаються серйозним випробуванням через «ряд несподіваних законів і проектів, спрямованих на підвищення заробітку в країні ціною зменшення заробітної плати вчителям. Це ставить під загрозу виживання наших установ. На жаль, - йдеться в заключній частині документа, - держава не виконує своїх зобов'язань ні щодо безкоштовних шкіл, ні щодо сімей, які обрали приватну школу за правом  вільного вибору».

 

За матеріалами radiovaticana.org