//

"Марія - вчителька християнської медитації" - Папа на загальній аудієнції середи

Знайти час подумати про свою віру і вчитися християнської медитації в Марії заохотив Папа Бенедикт XVI учасників загальної аудієнції в Кастель Гандольфо. У дворі папської резиденції зібралося близько 2,5 тис. вірних, серед яких і група молодих людей, що збиралися до Мадриду на 26-ті Всесвітні Дні Молоді.


Папа зазначив, що нещодавно було свято Успіння Пресвятої Діви Марії, яке є «святом надії, бо показує нам, що ми всі можемо, як Вона потрапити до неба». «У той же час, Марія є для нас прикладом. Її ставлення до віри є ознаменоване пам'яттю про те, що Бог зробив для неї, не забуваючи про його благословення», – сказав Святіший Отець.


Бенедикт XVI закликав бачити позитивні ознаки того, що походить від Бога. Він нагадав, що медитація є одним з видів молитви, яку в християнській традиції називають розумною молитвою. Це контакт нашого розуму з серцем Бога. У зв'язку з цим, Марія  є цілком реальним прикладом.


Св. євангелист Лука каже, що: «Марія оці всі слова зберігала, розважаючи, у серці своїм». Та, що повірила в ангельське звістування, зробила себе інструментом, щоб Одвічне Слово Всевишнього змогло прийняти людське тіло. Марія розважала, що Бог в ній вчинив, аби прийняти в своєму житті волю Божу і на неї відповісти. Таємниця втілення Сина Божого і материнства Марії настільки велика, що вона потребує процесу інтеріоризації з боку Марії, яка намагається поглибити своє розуміння, інтерпретувати його значення, зрозуміти різні аспекти та наслідки. Марія зберігала у повсякденному житті окремі чудесні події, аж до випробування хреста і славного Воскресіння. Вона могла зберегти в собі внутрішній простір, щоб задуматися про Слово і волю Божу, про це, що відбувалося в ній, і таємницею ЇЇ Сина», – сказав Бенедикт XVI.


Святіший Отець зазначив, що часто наш день, сьогодні дуже насичений і не залишається місця для спілкування з Богом. «Марія вчить нас важливості того, щоб знаходити впродовж дня моменти зосередження в тиші і осмислювати те, чого хоче навчити нас, Господь Ісус, який присутній і діє в нашому житті», – підкреслив Папа.


Папа, посилаючись на окреслення св. Августина і св. Бонавентури, зазначає, що медитацію можна порівняти з жуванням. Це вимагає концентрації, внутрішньої тиші, щоб думати, дізнатися таємниці нашої віри, і те, що Бог зробив для нас. «Такі міркування можна зробити, наприклад, коли розглядаємо невеликий фрагмент з Писання. Або твори духовних письменників, які приближують для нас Божу реальність, або коли нам звертаємося за порадою до сповідника чи духівника, щоб відкрити те, що Бог прагне нам сказати і чого нас хоче навчити.


Папа вказав на медитативний характер Вервиці, заохочуючи переосмислити слова, які особливо глибоко запали до нашого серця під час недільної Євхаристії.


«Дорогі друзі, наполегливість у жертвуванні часу для Бога, є основним елементом, необхідним для духовного зростання. Сам Бог дасть нам смак свої таємниць, своїх слів, своєї присутності, вміння сприймати красу того, як Бог говорить з нами. Він дозволить зрозуміти в найглибший спосіб, чого він від нас очікує. Зрештою мета медитації полягає в наступному: віддати себе до рук  Бога, з довірою і любов'ю. Коли ми впевнені, що ми виконуємо його волю, тоді ми остаточно щасливі», – сказав Папа.

За матеріалами Wiara.pl