//

Марія, Церква і етика - актуальні теми католицько-англіканського діалогу

Спільний католицько-англіканський документ про Матір Божу буде обговорений на засіданні Синоду Генеральної Церкви Англії, що розпочинається 7 лютого. В ньому беруть участь англіканські священики і миряни.

 

Документ під назвою „Марія: Благодать і надія в Христі” є плодом другого етапу діалогу Міжнародної Англікансько-римо-католицької комісії (ARCIC II). Він був представлений в 2004 р. на останньому засіданні цього етапу переговорів. Це був перший двосторонній міжнародний діалог, що займається тематикою Марії. Екуменічний документ порушує також тематику догм про Непорочне Зачаття і Успіння Матері Божої, оголошених папами римськими в XIX і XX століттях. Обидві сторони діалогу не можуть дійти до спільної позиції щодо цієї проблематики, підтверджуючи, що вони залишаються різними. Генеральний Синод Церкви Англії займеться цим текстом 9 лютого. Учасники будуть голосувати за питання проведення подальшого екуменічного вивчення проблем, піднятих в документі, в тому числі над тим, яке значення і авторитет мають католицькі догми про Марію для англікан.

 

Натомість через три місяці розпочнеться вже третій етап католицько-англіканського діалогу. Міжнародна Англікансько-римо-католицька комісія (ARCIC III) збереться 17-27 травня в екуменічній монашій спільноті в Босе на півночі Італії. Засідання будуть стосуватися місцевої і вселенської Церкви, а також розпізнання в церковному причасті відповідного етичного навчання.

 

За матеріалами Radio Watykańskie