//

Мальтійські лицарі займуться бідняками Європи

Історія цього військово-релігійного ордену почалася в часи, коли монахи, які захищали Святу Землю, взяли на себе обов'язок піклуватися про поранених паломників і хрестоносців. З тих пір Орден перетворився на гуманітарну організацію, яка патронує лікарні, клініки та фінансує благодійні операції в 120 країнах по всьому світу.
В даний час мальтійські лицарі, відомі як госпітальєри, збираються направити свої значні матеріальні кошти на боротьбу з поширенням бідності в Європі, не припиняючи при цьому традиційної допомоги країнам Азії, Африки Південної та Північної Америки, населення яких постраждало від воєн і природних катастроф.


Лицарський ордер, в розпорядженні якого знаходяться майже 100 тисяч лікарів, медсестер та волонтерів з різних країн світу, оголосив про те, що на цьому тижні основна увага буде зосереджена на Римі, де орден буде відзначати 900-річчя свого створення і отримання благословення від Римо- Католицької Церкви.


Ця організація, офіційно відома як Суверенний Військовий Орден Госпітальєрів Св. Івана Єрусалимського Родоса і Мальти, відкриває притулки та безкоштовні їдальні в Європі, оскільки тут в умовах найсуворішої з часів Другої світової війни економічної кризи зростає кількість безробітних і бездомних.


В даний час в 27 країнах Європейського Союзу понад 26 мільйонів людей не мають роботи, причому, безробіття серед молоді досягла жахливого рівня - в Іспанії вона становить понад 50%, а в Італії - близько 35%.


Орден, який в 1798 році був змушений покинути Мальту після захоплення країни Наполеоном, і тепер його штаб-квартира знаходиться в Римі, вважає кризу в Європі однією з трьох основних і таких, що вимагають особливої уваги проблем поряд з війною в Демократичній республіці Конго і масовим від'їздом біженців з Сирії.
Орден відкриває клініки, притулки й пункти харчування на всій території Євросоюзу від Великобританії до Іспанії, Італії, Франції та Німеччини.


«Безробіття в Європі постійно зростає, і уряди скорочують фінансування охорони здоров'я та соціального забезпечення, - говорить один з представників верховної влади ордену (Великий Госпітальєр - прим. перекл.) Альбрехт фон Бозелагер (Albrecht von Boeselager).


Коефіцієнт заповнюваності в нашому притулку в Парижі становить 98%. У Німеччині ми надаємо допомогу тисячам безпритульних в Берліні, Кельні, Гамбурзі та інших містах. Ми плануємо відкрити нові притулки в Британії та Ірландії».


У країнах Східної Європи ситуація ще гірша.


«Пенсії там дуже низькі, тому все більша кількість людей впадають у злидні», - розповідає пан Боселагер.
З щорічного благодійного фонду, що становить 800 мільйонів доларів, частка коштів, які відраховуються на надання допомоги країнам Європи, зростає.


Орден мальтійських лицарів - це не перша міжнародна організація, яка відзначила зростаючу необхідність надання допомоги Європі.


У жовтні минулого року іспанський Червоний Хрест почав першу в історії кампанію зі збору пожертв на користь нужденних жителів країни.


За заявою представників Червоного Хреста, який найчастіше асоціюється з роботою в найбідніших країнах, що розвиваються, в найближчі два роки йому потрібні 30 мільйонів євро для надання допомоги 300 тисячам іспанців, які знаходяться в «надзвичайно вразливому становищі».

 

Історія мальтійських лицарів


Орден мальтійських лицарів був створений в XI столітті для захисту паломників, які прямували у Святу Землю у часи Хрестових походів.


Пізніше орден став виконувати й військову функцію, він розширив свої земельні володіння і накопичив значні матеріальні цінності, змагаючись з іншим лицарським католицьким орденом - Орденом тамплієрів.
Після того, як спроби християн захопити Єрусалим зазнали невдачі і Хрестові походи закінчилися, Орден осів на Кіпрі, потім продовжив свою діяльність на Родосі, а тоді  на Мальті, від якої і отримав свою назву.


Сьогодніі виповнюється рівно 900 років з тих пір, як Мальтійські лицарі отримали офіційне підтвердження заступництва і святійшого схвалення з боку Католицької Церкви - папську буллу від Папи Пасхалія II.


Сьогодні в пам'ять про цю подію відбудуться урочистості, під час яких 4 тисячі кавалерів ордена, одягнених у святкові шати із зображенням знаменитого восьмиконечного хреста, візьмуть участь в урочистій месі.


Після вигнання з Мальти ордену надали притулок в Італії, де йому дозволили влаштуватися, виділивши два прекрасних палаццо (значних історичних пам'ятники-замки) в Римі.


Орден мальтійських лицарів має статус спостерігача при ООН і підтримує дипломатичні відносини з 104 державами. Він володіє всіма атрибутами держави - видає паспорти, друкує власну валюту, марки, але землі у власності не має.


«У нас більше немає власної території, але наш суверенітет визнається на рівні дипломатичних місій, - говорить Великий Канцлер і міністр закордонних справ ордену Жан-П'єр Мазері (Jean-Pierre Mazery). - Наша політика нейтралітету і справедливості дозволяє нам працювати в тих країнах,  доступ в які для інших гуманітарних організацій закритий».

 

За матеріалами inosmi.ru