//

Малі і Камбоджа – церкви мучеників

 У той час як Євросоюз висловлює свою занепокоєність і міркує про необхідність військового втручання в конфлікт в африканському Малі, 15 жовтня криза в цій країні була в центрі молитов учасників Синоду Єпископів.

 

Перед ними виступив голова малійського єпископату, архиєпископ Жан Баптист Тьяма. Єрарх розповів про складну ситуацію в державі. В інтерв'ю радіо Ватикану він зазначив, що Малі зараз переживає дуже драматичний період: мир тут зберігався впродовж останніх 20 років, але з січня 2012 радикальні ісламістські угруповання почали окупацію північної території держави. На сьогоднішній день, за його словами, 2/3 території Малі знаходиться під контролем ісламістів. Вони встановили свої закони, що виключають релігійну свободу і порушують принцип світськості держави.

 

Католицька Церква досі дуже активно сприяла вирішенню соціальних проблем в Малі: були побудовані школи, лікарні, надавалася гуманітарна допомога. "Таким чином ми євангелізували  ті 2,5 відсотка християн присутніх в країні", - сказав єрарх. У контексті нинішньої ситуації  він висловив прохання про підтримку. "Ми потребуємо допомоги всього світу і насамперед з боку ООН", - сказав єрарх.

 

Єпископ малійського міста Сікассо звернув увагу на те, що мусульмани не лише знищують демократію, але і присутність будь-яких інших релігій в країні.

 

Апостольський вікарій столиці Камбоджі Олівер Шміттеуслер пригадав учасникам синоду, що жертвами вбивств Червоних Кмерів були також єпископи, священики,  монахи. «Вже 20 років ми заново переживаємо апостольські часи з голошенням Доброї Новини, яку зберегла маленька група тих, хто вижив, якій допомагає великий наплив місіонерів. Щороку тішимося понад 200 хрещеннями дорослих» - розповів єпископ.


У пам’ять про смерть короля Камбоджі Нородома Сіханоука (1922-2012) Бенедикт XVI разом із синодальними отцями відправив Літургію, під час якої молилися за Церкву в Малі і в Камбоджі. Особливим чином учасники Літургії просили Бога за оздоровлення людей в тих країнах, які і надалі досвідчують удару жахливих переслідувань.

 


За матеріалами: http://info.wiara.pl / http://be.radiovaticana.va