//

Майбутнє Швейцарії без священиків?

На парафіях Швейцарії бракує священиків. Відповідно до опублікованих нещодавно результатів досліджень Інституту пасторальної соціології, існує недобір священиків, що систематично зростає.


Від 1970 року кількість швейцарських священиків на парафіях зменшилась вдвічі. Середній вік священиків становить 61-67 років. Для того, щоб подолати брак священиків, тепер їх запрошують до Швейцарії з-за кордону.


Як повідомляє Радіо Ватикану, на сьогодні у лозансько-женевсько-фрібурзькій єпархії священики-іноземці становлять третю частину від загальної кількості священиків. Однак адаптаційні проблеми новоприбулих священиків спричинили до того, що зараз Церква намагається залучати до діяльності парафій мирян, випускників богословських факультетів чи т.зв. пастирських помічників. Наприклад, у єпархії Базелю взагалі відмовились від запрошення священиків з-за кордону.


Проте, якщо врахувати той факт, що у цій країні також систематично зменшується кількість студентів богослів’я, то постає питання: хто зможе замінити священиків у майбутньому?


Нагадаємо, що відносно цієї ситуації Католицька Церква не є винятком. Вона  розділила долю протестантів, котрі вже давно борються з відсутністю пасторів.