//

Людмила Филипович: думаю, що його Предстоятельство буде успішним

Ми раді, щиро раді тому, що в Церкві з’явився Предстоятель, що його повноваження підтвержені Папою Римським Бенедиктом ХVІ. Приємно, що Церкву очолить людина освічена, богословськи дуже грамотна: він є доктором богослів’я, він є добрим адміністратором, ініціатором, виконавцем. Думаю, що його Предстоятельство буде успішним і корисним всім вірним Української Греко-Католицької Церкви. Ну, і, чесно кажучи, будучи набагато старшою від нинішнього предстоятеля дуже рада, що приходить молода генерація з новим баченням світу, з новим баченням проблем, з новим відношенням до цього світу. Вони є народженими і їх формування відбувалося вже в незалежній Україні. Я переконана, що ця людина буде гідно представляти Церкву на міжнародному рівні, що він зможе достойно вести діалог з представниками різних релігій, відстоюючи унікальну ідентичність греко-католиків.


Я думаю, що навряд чи варто очікувати якихось суттєвих змін, оскільки ця Церква демонструє соборноправність, як давній християнський євангельський принцип керування Церкви, коли цей корабель, мається на увазі Церква, рухається в напрямку, який закладений соборним розумом, і тут треба розвивати, підкреслювати, підтримувати ті традиції, якими славиться Українська Греко-Католицька Церква. 


Сподіваємося, що всі греко-католики підтримають вибір своїх єрархів, що вони зрозуміють всю важливість моменту, який наступив в історії Церкви. Ми знаємо, що новому провіднику завжди важко розпочинати або продовжувати якісь справи. Я думаю, що його прихід, по-перше скріпить, сцементує Церкву ще більше, ніж вона зараз є. І ті рухи, які всередині Церкви з’явилися, вони, власне, зникнуть, як результат якогось невдоволення керівництвом минулого Предстоятеля Церкви. Фактично вибита із рук опозиціонерів в цій Церкві головна їхня претензія – тобто зараз новий керівник, фактично починається вже нове життя Церква, і через це ми чекаємо, що Церква стане більш сильною і буде дивитися впевнено в своє майбутнє. 

 

Спеціально для "Католицького Оглядача" коментувала п.Людмила Филипович, д-р філософських наук, професор, заввідділу релігійних процесів в Україні Інституту філософії НАНУ, виконавчий директор Центру релігійної інформації та свободи Української асоціації релігієзнавців