//

Людина сама до Бога не може своїми силами піднятися, тільки через Христа, - глава УГКЦ

Відповідаючи на запитання про інші релігії та різні шляхи до Бога на зустрічі з молоддю Тернополя, Блаженніший Святослав Шевчук зазначив, що це практичне запитання повторюється в усіх країнах, на всіх континентах, адже релігія, звичайна людська релігія – це пошук людини за Богом, тому що людина є сотворена для того, щоб жити в Бозі. І ті всі інші релігії означають той пошук, яким людина намагається Бога знайти. Натомість християнство є пошуком Бога за людиною. Бог перший шукає людину – наголосив Блаженніший, згадуючи біблійну розповідь про первородний гріх Адама та Єви. Тут він виокремив той факт, що навіть після здійснення гріха, ховаючись, Всевишній усе ж першим кличе Адама, шукає його.

 

До того ж коли людина шукає Бога, завжди Господь Бог допомагає їй якимось чином себе знайти, наголосив Блаженніший. Він згадав слова Святих Отців про те, що в кожній релігії є якісь зерна правди, якісь часткові відображення тої чи іншої істини. Про істинного Бога кожна релігія щось правдивого має, але й має дуже багато помилок. І тому, для того, щоб людина могла безпомилково Бога пізнати, Господь Бог Себе їй сам об’являє, Сам до неї приходить. І таке, скажімо, повне об'явлення Бога ми отримали в Особі Ісуса Христа. Він не просто доносить до нас слово Бога, Він Сам є тим словом. – підсумував Блаженніший Святослав Шевчук. 

 

Він розповів про значення діалогу християн з іншими релігіями, з якого вони пізнають, що є правдивим зерном їхнього слова, а також доносять до них правду про єдиного істинного Бога, який Сам Себе об’явив.

 

Що ж до різних шляхів до Бога, Блаженніший зауважив, що багато людей часом думає, що різні релігії, це є різні шляхи, по яких можна дійти до того єдиного Бога.  Проте, покликаючись на документ Святішого Отця Бенедикта XVI, коли він ще був префектом Конгрегації Доктрини Віри, «Dominus Jesus» («Господь Ісус»), Блаженніший наголосив, що людина сама до Бога не може своїми силами піднятися, вона може піднятися на певну висоту, але прямої дороги до Бога вона не знайде, тільки через Христа: «Я є дорога, правда і істина» – процитував слова Ісуса Блаженніший. Насамкінець він згадав настанови св. Августина: «Гей, лінивцю, ти не знаєш дороги? Та вона сама до тебе прийшла. Ти кажеш, що ти не знаєш правди, та вона сама тобі об’явилася, нащо тобі ще якоїсь іншої шукати. Ти кажеш, що боїшся вмерти, та життя само прийщло до тебе, та тільки його прийми». Усе це відкривається в Ісусі Христі – ствердив глава УГКЦ Святослав Шевчук.