//

Люди зовсім не рослини

"Навіть 20 відсотків пацієнтів у стані, визначеному як вегетативний, насправді можуть бути свідомими", – стверджує доктор Адріан Оуен з Університету Західного Онтаріо (США). У своєму переконанні  він опирається на результати досліджень, в яких використовувався метод  магнітно-резонансної томографії. Група Оуена, працюючи з 2006 року, спостерігала за 54 пацієнтами, що  діагностовані як такі, що перебувають у  "постійному вегетативному стані". Пацієнти, яких вважають "рослинами", повинні були уявляти собі, що вони грають у теніс, якщо б вони хотіли відповісти ствердно на запитання. . У разі заперечної відповіді повинні були уявити, що прогулюються вулицею рідного міста.

 

Виявилося, що активність певних областей кори головного мозку пацієнтів була схожа на таку, як у здорових осіб з порівняльної групи. П'ять досліджуваних пацієнтів змогли таким чином відповідати на всі поставлені їм питання.

 

Доктор Оуен має надію, що зможе провести тестування більшої кількості людей, що дозволило б точніше оцінити стан свідомості пацієнтів та ставити діагноз, і тим самим сприяти можливому виздоровленню.

 

За матеріалами gosc.pl