//

Любомир Гузар: Треба шукати цінності, на яких будувати суспільство

Кардинал Любомир (Гузар) каже, що треба «розпочати розшук тих цінностей, на яких можна будувати суспільство, здорове суспільство. Будувати суспільство, в якому кожна людина почуває свою гідність, розуміє свої завдання, свої покликання, свої права, готова жити в спільноті з іншими». Про це він сказав в ефірі "Шустер Live" 20 квітня.

 

«Розшук цих духовних цінностей, встановлення їх не як чогось цілком нового, нечуваного, але щоби відкрити знову оте, на чому може будуватися здорове суспільство», – пояснив Блаженніший Любомир, відповідаючи на запитання про те, чим зумовлений намір глав українських церков зібратися за круглим столом, чого не було вже давно.

 

Екс-глава УГКЦ сказав: «Думаю, що, перше за все, треба зрозуміти, що ці предстоятелі церковні звернулись до цілого народу, звернулись чому – щоби нарід, цілість, всі – шукали розв’язки на ті проблеми, які нас сьогодні мучать, які нам утруднюють життя. Вони закликали групу мирян, групу людей невелику – 11 осіб, і ці 11 осіб прийняли виклик і зобов’язались, що вони будуть старатися… шукати відповіді на певні основні питання, а саме, яку найкраще оздоровити наш нарід, оздоровити суспільство. Бо предстоятелі сказали: «Ми уважаємо, що труднощі, які сьогодні є, походять із того, що головними керуючими міркуваннями в нашому народі сьогодні є матеріалістичне мислення». Люди стараються думати, діяти виключно на підставі матеріалістичних міркувань, думаючи, як прибільшити своє майно, один одного не респектують, не хочуть допомагати один одному».

 

Він також сказав, що вся надія зараз – на молодь, «бо старші мають на собі тягар минулого»: «Хочемо для них (молодих) таку створити, запевнити систему – державну систему, суспільну систему, систему політики, культури, науки».

 

На запитання, чому такої зустрічі глав церков не сталося про попередніх президентах України, а саме за президентства Віктора Януковича, екс-глава УГКЦ сказав: «Я не думаю, що це є в зв’язку з собою президента. Я думаю, що це є відгук на 20 років існування незалежної України і що впродовж тих 20 років багато зроблено цікавого, доброго. Але ми докотилися до чогось, що не задовільняє людей… тут не треба дивитися на обставини, в яких це сталось конкретно… Було сказано, з 1991 року щось не спрацювало і що треба зробити, щоб запевнити дальший нормальний розвиток».

 

На запитання, який політик відповідає, на думку Блаженнішого Любомира, нормам правди, справедливості і свободи, які він сповідує, колишній голова УГКЦ сказав: «Є певні політичні провідники, яких я би назвав успішними, але, мені здається, що ми маємо бути дуже розважні і обережні, щоб ми не ідеалізували, не створювали якогось культу особи поодиноких людей, політиків. Я думаю, напевно, є багато політиків, які стараються бути добрими політиками, які хочуть служити. Але щоб їх зробити такими взірцевими, щоб вони ніколи не провинились проти справедливості, правди, я так думаю, під увагу беручи людську природу, було б надмірно».

 

Як інформував ZAXID.NET, Кардинал Любомир (Гузар) каже, що мотив звернення глав українських церков, які закликали президента Віктора Януковича помилувати екс-прем’єра Юлію Тимошенко, – «гуманний». «Пошанівок для людини – це не є якийсь політичний крок, бажання осягнути політичний ефект».

 

Нагадаємо, він також наголосив, що небезпеки втрати незалежності України не буде,якщо «кожен громадянин чує себе цілковито захищеним, де кожному громадянинові дані ті права, які йому належаться».


Джерело: ZAXID.NET