//

Любомир Гузар: Позиція "проти всіх" на виборах – для мене дивна

Архиєпископ Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Любомир Гузар не поділяє на виборах позицію при голосуванні, що називається "проти всіх".

 

Про це він сказав 20 липня на засіданні медіа-клубу "ЧЕСНО про вибори" в Києві.

 

"Проти всіх" для мене звучить дивно, - каже духовний лідер УГКЦ. - Такий підхід мені не подобається, оскільки ми вже є справжньою демократичною державою, що не є просто гарними словами чи прикрасою, а справді демократією, де нарід є носієм влади, відповідальності та свідомої дії".

 

"Якщо "проти всіх", тоді виникає запитання, що ми робимо, якщо ми проти всіх? Чи є це справжнє громадянське суспільство?", – риторично запитав архиєпископ.На його думку, ми мусимо виховувати політиків змалку. Він наводить приклад, що в Америці в школі учні вибирають представника свого класу, і таким чином вчаться, як проводити виборчу кампанію. Учень мусить аргументувати, чому саме його мають вибрати. І дитина змалку звикає, щоб цей процес відбувався чесно. І як бути відповідальним.

 

"Одним словом, мусимо працювати над тим, як виховувати чесних політиків. Бо зараз головною цінністю людей, які хочуть бути при владі є накопичення матеріальних цінностей. І це дає те, що ми сьогодні маємо", – вважає кардинал Любомир Гузар.

 

Він також розповів, що його часто запитують журналісти, люди, чи часом сьогоднішня політична ситуація в Україні не є "Божою карою".

 

"Ми не повинні розцінювати політичну ситуацію як кару за наші гріхи. Ми повинні працювати, якнайкраще. Господь Бог дає нам можливості. Богу дякувати, ми маємо свободу. Треба її використовувати, виховувати молодь і не спихати вину на Господа Бога за те все, що діється. Бо те, що діється, залежить від нас. Господь Бог дає нам розум, волю, свою науку. Наприклад, студент не вчився, і не здав іспит. То що, його Господь покарав? Ні, він сам себе покарав, бо не використав свої можливості. Так, у Біблії пише, що влада – від Бога, але це не значить, що влада може робити все, що захоче. І нарід не повинен казати: "Ой, то всьо від Господа Бога". Може, не карає, а просто нагадує нам", – переконаний колишній голова УГКЦ.

 

Оксана КЛИМОНЧУК
Джерело: gazeta.ua