//

Львівський псевдособор – драма УГКЦ у березні 1946 року

Упродовж тижня, від 6-го до 10-го березня, тривав «Львівський псевдособор», покликаний ліквідувати Українську Греко-Католицьку Церкву. На згадку про ці дні львівський Музей історії релігії організовує в суботу, 9 березня, о 15-ій годині, вечір пам’яті.

 

Виконавчий директор Інституту історії церкви кандидат історичних наук Світлана Гуркіна розповіла  кореспондентові Львівського радіо, як готувався Львівський псевдособор.

 

Львівський псевдособор готували з грудня 45-го, і припав він якраз на першу неділю Великого Посту. Ще 6-го березня до Львова почали звозити так званих «делегатів». Зі слів науковця, їх поселяли в найдорожчих львівських готелях та дуже добре харчували. Старалися привезти з кожного деканату бодай одного священика, окрім самих деканів.

 

«У перший день, коли голосували за ліквідацію Берестейської Унії, треба було якнайбільше учасників, але, як згадують очевидці, священики оминали засідання, як могли: хтось йшов до театру, хтось провідував  знайомих», – розповідає науковець.

 

Однак самі душпастирі зауважили,  що було багато чужих, яких вони не знали.

 

Події Галицького псевдособору фільмували. А згодом випустили у прокат  радянський фільм «Львівський собор 1946 року». Він мав стати доказом того, що собор правочинний. Але, зауважує Світлана Гуркіна, давно визнано, що це не так, адже жоден з греко-католицьких єпископів не брав в ньому участі – вони всі, за винятком перемишльських,  були арештовані у ніч з 11 на 12 квітня 45-го року.

 

Джерело: http://lviv.tv