//

Львівський музей історії релігії представляє експозицію про порятунок духовенством УГКЦ євреїв під час війни

Історія Львова – це історія міні-держави, в якій віками живуть різні народи зі своєю історією та культурою, зі своїми звичаями та релігіями. «Ті, що рятували світ» на вулиці Староєврейській, 36 – це невеличка розповідь про людей цього кварталу. Урочисте відкриття експозиції відбудеться 27 червня, о 15 годині, на вулиці Староєврейській, 36.

 

Її створено Львівським музеєм історії релігії і присвячено акції Української Греко-Католицької Церкви з порятунку євреїв під час Другої світової війни, повідомила РІСУ завідувачка відділом Львівського музею історії релігії Ірина Цебенко.

 

Безпосередніми організаторами акції з порятунку євреїв стали брати Шептицькі: Митрополит УГКЦ Андрей та архимандрит Климентій. Сотні євреїв, серед яких більшість діти, переховувались у чоловічих та жіночих монастирях УГКЦ. Монахи, священики, вірні Церкви, ризикуючи власним життям, рятували євреїв, виявляючи своє ставлення до них на християнських засадах любові, на ідеології загальнолюдського єднання.

 

Основна увага побудови експозиції зосереджена на сприйняті відвідувачами теми Голокосту та Праведників. Своєрідні блоки з умовними назвами «Історія», «Релігія», «Сім’я» розкривають різні аспекти життя євреїв у довоєнному Львові, а четвертий «Предтечі» присвячено європейським політикам і філософам, що спричинились до появи антисемітської складової в ідеології нацистів.

 

На виставці можна побачити документальні матеріали, фотографії священиків, монахинь та монахів, а також врятованих євреїв – безпосередніх учасників цих подій; грамоти та медалі визнаних «Праведників народів світу», їхні особисті речі.

 

Другий розділ експозиції присвячено священномученику Омеляну Ковчу. Про львів’ян – рятівників життя йтиме мова в наступному розділі.

 

На 1 січня 2011 року звання «Праведник народів світу» присвоєно 2363 громадянам України. Їх нагороджено грамотами та медаллю, на якій викарбовано текст: ««Той, хто врятував життя, подібний тому, хто  врятував цілий світ».

В одній із кімнат розташована інтерактивна зона, де відбуватимуться презентації книг та читання лекцій, показ слайд-програм та фільмів, основною темою яких буде акція порятунку євреїв під час Другої світової війни.