//

Львівські депутати знову відмовили УКУ

Депутати Львівської міської ради вилучили з порядку денного 27 питань, серед яких – питання звільнення від орендної плати Українського католицького університету. Водночас міський голова Львова Андрій Садовий зазначив, що в чергове винесе це питання на розгляд сесії.

 

«Якщо треба, я можу надати додаткову інформацію по цьому питанню. Звичайно декілька тижнів нічого не змінять, але я надалі ставитиму це питання на сесії», – наголосив А.Садовий.

 

Водночас депутат Юрій Кужелюк наголосив, що УКУ – це єдиний богословський начальний заклад в Україні, чий диплом визнається у світі. «Є ж інша Церква, яка впроваджує богослов’я через Московський патріархат. Ми хоч усвідомлюємо, що ми робимо? Я не розумію, яка є мотивація цього питання, адже у нас було три тижні на його підготовку», – зазначив Юрій Кужелюк.

 

Депутат від РХП Богдан Панкевич наголосив, що УКУ самостійно збирає кошти на своє існування, відтак є єдиним університетом, який не підпорядковується міністру Дмитру Табачнику. За його словами звільнення УКУ від орендної плати було б суттєвим показником підтримки громади. Панкевич поінформував, що УКУ має домовленості із спонсором щодо будівництва студентського містечка, що відповідно принесе не малі кошти в бюджет. Тому звільнення від орендної плати було б показовим для інвесторів.

 

Свою чергою Віра Лясковська наголосила: «Москва домоглася, що свою церкву визнають не канонічною. Гадаю, на цю тему не треба агітувати. Давайте забудемо претензії і проголосуємо одностайно. Ми не можемо це залишити питання не проголосоване», – наголосила В.Лясковська.

 

Однак голова фракції ВО «Свобода» Руслан Кошулинський наголосив, що: «Не думаю, що тут серед присутніх, окрім мене, хтось платить за навчання в УКУ. Моя старша донька навчається в УКУ, тому у цьому питанні, я найбільш зацікавлений. Але я хочу, щоб все було чесно. Треба провести громадські слухання», – наголосив «свободівець».

 

Заперечуючи йому, Кужелюк наголосив, що вперше питання про звільнення УКУ від орендної плати виносилося на сесію ще три тижні тому. Мовляв за цей час можна було провести громадське обговорення: «Можна було розглянути, що завгодно, але я не бачу бажання проводити слухань».

 

Мер наголосив, що депутатський корпус має працювати як одна команда, а питання УКУ не є таким щодо якого депутати повинні мати різні думки. «Я переконаний, що ми підтримаємо це питання. Давайте не будемо його політизувати. Якщо потрібно більше часу - добре», – відзначив міський голова А.Садовий.

 

Депутат від «Свободи» Андріан Гутник зазначив, що громадські слухання з цього питання заплановані на наступний тиждень.

 

Варто зазначити, що сума орендної плати, яка підлягає сплаті у 2011 році за новою грошовою оцінкою земельної ділянки в частині платежів, що надходять до міського бюджету, за даними УКУ становить майже 760 тис. грн.

 

Нагадаємо, 27 січня 2011 року депутати Львівської міської ради відмовилися звільнити Український Католицький Університет від орендної плати за землю та земельного податку.

 

Джерело: zaxid.net