//

Львів проти встановлення в Україні державної релігії «патріарха Гундяєва»

Депутати Львівської міської ради на сесії 6 січня звернулись до Президента України Віктора Януковича, глави Кабміну Миколи Азарова і спікера парламенту Володимира Литвина з проханням не порушувати «міжконфесійний баланс» на користь УПЦ МП, передаючи собор Софії Київської Києво-Печерській Лаврі.

У зверненні, яке зачитав голова фракції ВО «Свобода» у міськраді Руслан Кошулинський, зазначено, що депутати «рішуче вимагають від вищих органів державної влади припинити насадження нетрадиційної для українців релігії та відмовитись від знищення національного заповідника «Софія Київська» шляхом будь-яких дій із відчуженням його майна».

Також у зверненні йдеться: «Ініціатива виділення святині традиційного українського православ’я – собору Софії Київської – із складу Національного заповідника «Софія Київська» і передача його заповіднику «Києво-Печерська Лавра» є спробою порушення міжконфесійного балансу в Україні в інтересах російської православної церкви. Передача собору під практичний контроль однієї з конфесій, що є недружньою до національних інтересів українського народу та утримання його за державний кошт означатиме фактичне встановлення в Україні державної релігії – московсько-чекістської єресії «патріарха» Гундяєва».

Як інформував ZAXID.NET , 5 січня на четвертій сесії Тернопільської міської ради шостого скликання депутати прийняли звернення до Президента України Віктора Януковича з приводу тиску влади на українську церкву. Зокрема, депутати вимагають від президента «скасувати всі преференції для УПЦ МП, припинити дискримінацію УПЦ КП через заборону займатися викладацькою діяльністю у ВНЗ, обмеження можливості проводити обрядову діяльність, блокування виділення землі під будівництво храмів УПЦ КП, припинення тиску на духовенство і віруючих УПЦ КП».

Джерело: www.zaxid.net