//

Львів’яни вшанували пам’ять Маркіяна Шашкевича

6 листопада, у день 201-ої річниці від дня народження отця Маркіяна Шашкевича, у Львові відбулося покладання квітів до пам’ятника видатного культурно-просвітнього діяча, речника відродження західноукраїнських земель та очільника «Руської трійці».

 

Керівники  Львівської обласної державної адміністрації, Львівської обласної ради, Львівської міської ради та громадськість області  під акапельний  супровід хорового колективу Заслуженої академічної капели «Трембіта» поклали  квіти до пам’ятника о. Маркіяну Шашкевичу у Львові.

 

Нагадаємо, народився о. Маркіян Шашкевич 6 листопада 1811 року в селі Підлисся Золочівського повіту у сім’ї священика. У 1838 закінчив Львівську духовну семінарію, був вільним слухачем Львівського університету, та, закінчивши семінарію — парафіяльним священиком по селах Львівщини, а саме у Гумниськах, Нестаничах і Новосілках.

 

Під час навчання в семінарії Шашкевич спільно з Яковом Головацьким та Іваном Вагилевичем згуртував національно свідому молодь (І. Білинський, Ф. Мінчакевич, М. Козловський, А. Величковський, Г. Ількевич та ін.), яка стала на боротьбу за національно-культурне відродження на західних землях, зокрема за відродження народної мови в письменстві й церковних проповідях («Руська трійця»).

 

Помер Шашкевич 7 червня 1843 року  у злиднях від туберкульозу і був похований у Новосілках.


Джерело: ZAXID.NET