//

"L'Ossevatore Romano" про газету "Правда"

Сьогоднішня "L'Ossevatore Romano" нагадує про 100-річчя газети "Правда" - "видання, яке швидко стало очевидним, cірим і улесливим символом радянського режиму протягом усього часу існування СРСР". Відзначається, що саме в "Правді", яка сама була нащадком підпільної ленінської листівки, 10 листопада 1917 р. був опублікований декрет нових більшовицьких властей про закриття всіх опозиційних друкованих органів. Звертається увага на роль, яку відводили газеті "Правда" радянські лідери: Сталін називав видання "газетою робочих мас" і "сильною зброєю в руках більшовицької партії»; Хрущов проголошував, що "Правда" - це "інтегральний пристрій духовного життя" радянської людини та інструмент "виховання нової людини майбутнього радянського суспільства"; Брежнєв називав "Правду" "газетою, яка є не лише колективним пропагандистом і агітатором, але також і колективним організатором».

 

"L'Ossevatore Romano" звертає увагу на те, що в "Правді" друкувалася офіційна інформація про внутрішні події в СРСР і невелика кількість новин із зарубіжжя. Крім того, підкреслюється, що в "Правді" друкувалися майже всі комуністичні лідери від Леніна до Сталіна, від Троцького до Молотова, від Свердлова до Бухаріна. "Тому "Правда" характеризувалася, як найбільш впливовий пропагандистський мегафон режиму і один із найважливіших інструментів ідеологічного тероризму держави, який поширював новини про форсовані процеси проти опозиції", - відзначає "L'Ossevatore Romano".

 

Підкреслюється, що газета "Правда" придумувала правду про дійсність, яка панувала в країні. "Газета, заснована Леніним, була одним з найважливіших символів процесу соціального вигадування реальності, типовим для тоталітарних режимів". Ватиканське видання відзначає, що та "неправда, яка вигадувалася і поширювалася через ЗМІ режиму, не була спрямована проти зовнішнього ворога, але була драматичним чином спрямована проти того народу, суспільства і колективу, який повинна була представляти".

 

За матеріалами radiovaticana.org