//

"L'Osservatore Romano": сказати "ні" культурі "диявольських ігрищ"

 Сьогоднішня "L'Osservatore Romano" пропонує поміркувати над древнім поняттям "pompa diaboli" - "диявольські ігрища", про які говорив Бенедикт XVI під час зустрічі зі священиками Римської єпархії 11 червня. Святіший Отець нагадав, що цей вираз раніше застосовувався також в обряді хрещення, коли священик запитував у віруючих про відречення від сатани. "Pompa diaboli" в давнину називали передусім жорстокі спектаклі, в яких кровопролиття ставало забавою, а вбивство людини спектаклем. Ватиканське видання підкреслює, що сьогодні, багатьом цей вираз може здатися анахронічним, адже бої гладіаторів давно не проводяться, на спортивних змаганнях гарантується безпека і вважається "політично некоректним" проводити заходи, в ході яких присутнє насильство. Проте, завдяки сучасним засобам комунікації: телебачення і інтернету, кожна людина може бути з одного боку близько до того, що оглядає, а з іншого залишатися абсолютно байдужою, на подобу глядача древніх ігрищ.

 

"L'Osservatore Romano" нагадує слова Папи про "типи культури, стилі життя, в яких правда нічого не варта, а цінність має тільки те, що здається". Переважає пошук не  правди, а ефекту, сенсації, замаскованих під правду. В реальності ж, знищуються люди і існує бажання знищувати все навколо, роблячи себе переможцем.

 

Відмова від "диявольських ігрищ" в давнину була "дуже актуальна": згідно слів Святішого Отця, це була відмова від культури, яка насправді була антикультурою, спрямованою проти Христа і Бога. "Зараз хочу щоб кожен з вас подумав про ці" диявольські ігрища ", про цю культуру, якій ми говоримо" ні ", - нагадує слова Бенедикта XVI Ватиканське видання.

 

За матеріалами radiovaticana.org