//

"L'Osservatore Romano" про сім'ю німецького дипломата, захищеного Ватиканом

Нові цікаві факти з історії Другої світової війни відкриває на своїх сторінках «L'Osservatore Romano". У  "жіночому" додатку до газети міститься стаття, присвячена долі протестантської родині німецького дипломата, яка знайшла притулок за стінами Ватикану.

 

Мова йде про родину Сігізмунда фон Брауна, колишнього посла Німеччини при Святому Престолі. У самий розпал війни, в 1943 р., він почав виконувати свою місію у Ватикані. Однак дипломат не був байдужим спостерігачем жахливих подій, які відбувалися у Вічному місті. За часів депортації євреїв з римського гетто, він зумів врятувати велику кількість людей. Одним із його завдань було "не допустити, щоб німецькі війська вторглися або навіть захопили будівлі, які належали Ватикану". Посол був глибоко переконаний, що в цих будівлях, а також у багатьох монастирях, ховалася велика кількість людей, яким загрожував арешт. "Мова йшла про дії, пов'язані з великим ризиком", - згадує дочка дипломата Христина фон Браун і додає, що "якби німецьке керівництво дізналося про це, звичайно, його б заарештували".


Також наголошується цікавий факт про те, що в період, коли війська союзників увійшли до Риму, Ватикан прийняв на своїй території велику кількість дипломатів разом з їхніми родинами. Серед таких людей виявилася і сім'я фон Брауна. За стінами Ватикану в німецького дипломата народилася дочка, яка пізніше згадувала: "Батьківщиною для мене були спогади про сонце в ватиканських садах, а не холодна, темна і зруйнована Німеччина".


За матеріалами http://be.radiovaticana.va