//

L'Osservatore Romano про реформізм Лютера і європейську свідомість

Сьогоднішня "L'Osservatore Romano" помістила на своїх сторінках статтю про вплив реформізму Лютера на формування західно-європейської свідомості. Автори посилаються на книгу американця Бреда Грегорі, що вийшла в Гарварді, в якій вчений пов'язує тріумф капіталізму і консумізму з ідеологією протестантських рухів.

 

Стаття називається "Розкол народжується з концепції 1517", коли і сталася західна схизма, ініційована Лютером. Грегорі аналізує результати дослідження, яке, грунтуючись на історичних документах і подіях, стверджує небезпеку процесу трансформації та фрагментації християнства з середньовіччя до наших днів. Парадокс, стверджує автор, полягає в тому, що поняття релігійної свободи, яке почало поширюватися в часи Реформації, перетворилося на "поняття релігійності все більше суб'єктивної і арбітральної, поняття універсальне і загальне".

 

Грегорі стурбований зростаючою небезпекою морального релятивізму, який підміняє собою милосердя, результатом чого є політика без етики. Як стверджує вчений, саме фрагментація християнської релігійності через ідею свободи релігії вплинула і продовжує впливати на небезпечну і зростаючу фрагментацію суспільства. На думку історика, тільки освіта може перемогти "порожній і стерильний лібералізм". Грегорі стверджує, що тільки університети з багатовіковою традицією здатні дати справжні знання на основі загальнолюдського добра.

 

За матеріалами: radiovaticana.org