//

L'Osservatore Romano" про прощення як фундамент життя сім'ї

"Щоб подружжя жило, воно повинно стати союзом двох людей, здатних прощати", - відзначає сьогоднішня "L'Osservatore Romano". Саме темі прощення, фундаментальної для сімейного життя, присвячена одна із статей ватиканського видання. Відзначається, що в сім'ї, особи, від яких ми найбільше чекаємо любові і розуміння, часом стають тими, хто завдає глибоких ран. В такому випадку у людей виникають два види реакції: помста чи втеча від проблеми. Однак, на думку психологів, найефективнішим виходом із такої ситуації є прощення. "Якщо особи прощають, їх реакції до того, хто заподіяв рани, замінюються на більш позитивні", - відзначає "L'Osservatore Romano".

 

Підкреслюється, що прощення має два напрямки: з одного боку, воно зменшує  почуття ворожнечі, а з іншого, робить позитивними наше відношення до того, хто завдав рану. "Сім'я, щоб з нею все було гаразд, вимагає, щоб всі її члени були здатними взаємно прощати (...).  Прощення несе добро тому, хто прощає і зв'язку, що існує між потерпілим та винним", - підкреслює Ватиканське видання.

 

Видання звертає увагу на звільняюючу роль прощення для людини. Відзначається, що, наприклад, прощення батьків, може навіть вже померлих, стає часто фундаментальним для вирішення особистих проблем і, незважаючи на минулі роки, відшуканням зв'язку, який, як здавалося, був майже втрачений, і надання йому нового значення. "Факти не можуть змінитися, але їх значення, так", - пише "L'Osservatore Romano".


Ватиканська газета звертає увагу на те, що прощення не може бути швидким - воно потребує часу і глибоких внутрішніх роздумів.

 

За матеріалами radiovaticana.org