//

Літургія – Божа справа

Літургія є, насамперед, Божою справою і тільки Бог, Його "революція", може змінити світ - наголошує префект Конгрегації Богослужіння і дисципліни Таїнств, кардинал Льовера.

 


Закликавши мене до Ватикану, Бенедикт XVI доручив мені культивувати широкий і динамічний літургійний рух з метою відновити справжнє значення Літургії, а також її дух у Церкві, - сказав кардинал Антоніо Каньїсарес Льовера в інтерв'ю іспанському тижневику "Vida Nueva", яке також можна прочитати у ватиканській газеті "L'Osservatore Romano".

 


Префект Конгрегації Богослужінь і дисципліни Таїнств відзначає, що післясоборна Літургія залишає бажати кращого. Настав час запитати про те, що трапилося з Літургією після Собору. Належна відповідь має бути чесною та скромною, - говорить він. Що сталося, наприклад, з великим викликом Собору, щоб Літургія була джерелом і вершиною християнського життя? Чи справді післясоборні зміни були узгоджені з волею Собору? - запитує глава Конгрегації Ватикану, зазначивши, що це не просто риторичні запитання.

 


На запитання чи в сфері Літургії Церква часом не робить кроку назад, кардинал Каньїсарес зазначає, що не все, що здавалося прогресом, справді таким було. "На мій погляд, ми маємо визнати, що Літургія сьогодні не є "душею"життя для багатьох християн, як світських, так і священиків. Скільки ж в ній рутини, посередності, банальності та дріб’язковості. Літургіям бракує уваги, а також належної підготовки тим, хто бере у ній участь. Звідси наша слабкість", - наголошує глава Конгрегації Ватикану. На його думку, одним з найбільш актуальних завдань є просвіщення вірних у тому, що Літургія – це, насамперед, Божа справа, і що тільки Бог та Його "революція" може змінити світ.

 


Відновлення Літургії, її належного характеру і місця є на думку іспанського кардинала необхідним для того, щоб Церква могла виконати свої місії. Тут йдеться особливо про завдання нової євангелізації в секуляризованому світі, в якому Бог хоче бути присутнім на практиці. До того ж саме Літургія є тим місцем, де ми стоїмо поруч з Богом – зазначив іспанський кардинал.

 


Він також висловив задоволення у зв'язку зі структурними змінами в Римській курії. Оголошена вже motu proprio Бенедикта XVI зменшить навантаження для Конгрегації Богослужіння і дисципліни Таїнств, передаючи частину обов'язків іншій конгрегації. "Тоді зможемо заангажувати більше сили в Літургію і постульовану Папою віднову літургійного руху. Завдяки цьому ми зможемо створити нову секцію з літургійної музики і сакрального мистецтва", - наголосив кардинал Каньїсарес. Він зазначив, що ключем до постульованого сьогодні "реформування літургійної реформи" має бути справжнє вивчення Собору, а також Вчительський Уряд, відповідно до герменевтичної безперервності, про яку говорить Бенедикт XVI.

 


За матеріалами www.ekai.pl