//

Листи на могилі Івана Павла ІІ

Кожного дня тисячі людей проходять біля гробу Івана Павла ІІ. Деякі з них – туристи, декому просто цікаво, але переважна більшість з них – люди з великою відданістю і любов’ю до папи. Багато з них моляться біля гробу, а в деяких випадках – залишають записки. Журналістка Елізабетта Льо Яконо зібрала і прочитала більше 2 000 цих записок у книжці «Caro Signor Papa» (Дорогий Папа).


Журналістка розповідає: «Я отримала дозвіл прочитати ці записки. Зі своєї сторони, я ставилась до них дуже делікатно, оскільки вони є інтимними і приватними історіями. Очевидно, що я не могла використовувати справжніх імен чи інформацію, походження якої можна було б розпізнати.»


Ті особи, що пишуть ці записки, часто просять про зцілення від хвороби, допомогу у складній ситуації, а в багатьох випадках – просто пораду. Але Елізабетта Льо Яконо каже, що в цих записках до Івана Павла ІІ є дещо особливе.


«Серед всіх цих записок деякі прохання і спогади є дуже милі. Одна жінка просила про дар мати дітей, і через кілька місяців принесла до могили ультразвуковий знімок дитини» - розповідає вона.


Пані Елізабетта також розповідає, що ці записки є більше, ніж діалогом між людьми і Іваном Павлом ІІ: «Це – діалог з товаришем, з кимось з родичів, і це є очевидно в тих записках, бо вони написані повсякденною мовою. Особливо в молодих людей, які використовують акроніми, мову текстових повідомлень, е-майлів. Це показує, що Іван Павло ІІ є для них близький, як добрий товариш».


В багатьох листах, де люди просять про допомогу, вони залишають свою контактну інформацію, неначе чекають на відповідь від папи.

 

«Це – прямі стосунки з Іваном Павлом ІІ, наче він ще живий. Можна побачити, що люди не просто підписують своє ім’я, часто вони залишають домашню адресу і телефон. Ніби чекають, що коли лист дійде до адресата, то Папа Войтила відпише їм чи передзвонить» - зазначає журналістка.


Найчастіше в цих листах матері просять Івана Павла ІІ не лише допомогти їх дітям знайти роботу, але й витягнути їх з поганої компанії. Також часто дівчата просять допомоги в пошуках «мужчини їх мрії».


До книжки також входять різноманітні звернення, історії та подяки від людей з усього світу до їх товариша – Івана Павла ІІ.


За матеріалами Romereports.com