//

Лідер англіканських конвертитів: Коли я став католиком, почуваюся як вдома

 Отець прелат Кіт Ньютон, колишній англіканський єпископ, а нині глава Персонального ординаріату Божої Матері Уолсінгемської у Великобританії, в інтерв'ю агентству "SIR" зазначив, що почувається в Католицькій Церкві як вдома. Священик розповів про шлях свого покликання, яке пережив у 60-х роках минулого століття, коли католики й англікани вели інтенсивний екуменічний діалог після закінчення II Ватиканського Собору. "Під час тієї екуменічної діяльності ми залишили старе суперництво і почали думати, що об'єднання з Католицькою Церквою можливе", – зізнався колишній англіканський єпископ. Він з гіркотою додав, що коли виникли непереборні перешкоди, зрозумів, що об'єднання не відбудеться, принаймні під час його життя.

О. Ньютон нагадав, що саме він очолював вірян, які виступали проти висвячення в священики жінок в Англіканській Церкві. "2008 року з іншим англіканським єпископом (...) я прибув до Риму, де зустрівся з кардиналом Вальтером Каспером і Вільямом Левадою", – розповів керівник ординаріату для колишніх англікан. О. Ньютон наголосив, що вже тоді почала працювати ватиканська комісія, метою якої був розгляд можливостей переходу англікан в повну єдність з Католицькою Церквою. "Я дивуюся, чому раніше не став католиком. Я дуже радів, коли опублікували Апостольську конституцію "Anglicanorum coetibus", – зізнався прелат, додавши, що йому було дуже важко залишити все.


О. Ньютон поінформував, що сьогодні в структурах ординаріату працює 80 священиків серед приблизно 1,5 тис. вірян. Він вважає, що їхня кількість буде постійно зростати, оскільки багато англікан хочуть прийняти католицьку віру.

За матеріалами:  radiovaticana.org