//

Лібералізм «Медичного виховання» розділив хорватську журналістику

Медійна кампанія «за» та «проти» впровадження в освітній процес в хорватських школах нових модулів «Медичного виховання» поділила хорватські ЗМІ.

 

Так Хорватське Товариство католицьких журналістів оприлюднило заяву, в якій йдеться про порушення не лише журналістської етики та правил журналістики, а також про антидемократичність та цензуру в ЗМІ, чиї редактори чи власники підтримують запровадження гіперліберальних модулів у «Медичне виховання». Також журналісти-католики звертають увагу хорватського суспільства, що Хорватське телебачення (HRT), хоча і є суспільним телебаченням, яке фінансується з податків, котрі платить кожен хорватський громадянин, стало рупором прихильників запровадження у хорватських школах модулів «Медичного виховання», які є неприйнятними для більшості хорватських громадян. Окрім односторонньої позиції, журналісти-католики звинувачують також HRT в  переслідуванні журналістів, які відмовляються бути рупорами ідей американського псевдонауковця і фасильсифікатора Альфреда Кінзі та за дезінформування хорватського суспільства у питаннях суспільного конфлікту довкола «Медичного виховання».

 

Поділ  на два табори діткнувся також і провідних хорватських ЗМІ. Дві провідні щоденні газети «Večernji list» (центристського спрямування) і «Jutarnji list» (відверто ліберального спрямування) опинилися по дві сторони ідеологічних барикад.

 

«Večernji list» пробує висвітлювати позицію обох сторін конфлікту, надаючи слово на своїх сторінках і противникам і прихильникам впровадження спірних модулів у «Медичне виховання». Зокрема «Večernji list» подає практично усі заяви, які різноманітні товариства та організації вважали за потрібне інформувати хорватське суспільство про своє ставлення до запровадження нових модулів. Характерно, що «Večernji list» також активно інформує про перебіг подій довкола хорватської журналістки Кароліни Відовіч Крішто, яка відважилась у своїй програмі на Хорватському телебаченні (HRT) дати можливість висловитися противникам гіперліберальних модулів.

 

У цей же час «Jutarnji list» не лише відмовляється публікувати заяви противників спірних модулів, а веде кампанію підтримки запровадження цих модулів у хорватське шкільництво. Тексти, у яких все ж таки подається думка противників нововведеньу у хорватських школах, сформульовані у манері приниження і висміювання. Що більше, «Jutarnji list», на думку частини хорватських журналістів, друкує матеріали, які можна кваліфікувати, як розпалювання ворожнечі стосовно противників спірних модулів, відверто висміюючи християнство, католицтво та іслам.

 

Подібна ситуація склалася і в інформуванні хорватського суспільства через телебачення. Дві найвпливовіші  телекомпанії громадська «HRT» та приватна «Nova TV» зайняли позиції подібні до позицій газет «Jutarnji list» і «Večernji list».

 

Як вже згадувалося, «HRT» попри те, що він є громадським телеканалом зайняв позицію рупора прихильників впровадження нових модулів у хорватське шкільництво. Більше того, «HRT»  відмовився презентувати ширшій хорватській аудиторії передачу «Slika Hrvatske» редакторки Кароліни Відовіч Крішто (програма «Slika Hrvatske» транслюється виключно через супутник і призначена для хорватської діаспори), укинув передачу «Slika Hrvatske», а саму журналістку Кароліни Відовіч Крішто звільнив з роботи. Цікавим є той факт, що «HRT» не подав жодної заяви противників впровадження нових спірних модулів, а також у жодну з передач не закликав тих, хто критикує поведінку хорватського уряду у цій справі.

 

Зовсім відмінну позицію зайняла «Nova TV». Це приватне телебачення досить виважено старається інформувати хорватське суспільство про перебіг конфлікту довкола нових модулів, подаючи заяви обох сторін конфлікту, надаючи можливість висловити своє бачення ситуації.