//

Лефевристи продовжують відкрито критикувати Католицьку Церкву

ІІ Ватиканський Собор суперечить Євангелії,– про це у листі до приятелів і благодійників Братства Св. Пія Х написав один з його очільників, єпископ Бернард Фелле. Єрарх гострими словами скритикував релігійну свободу, екуменізм і втрату авторитету влади у Церкві.


Така заява лефевриста співпала із надісланням відповіді до Ватикану від Братства стосовно «Доктринальної преамбули», прийняття якої могло б спричинити до присвоєння Братству канонічного статусу в Католицькій Церкві. Раніше єп. Фелле зазначав, що лефевристи не можуть прийняти цю Преамбулу такою, якою вона є, оскільки в ній містяться елементи навчання Другого ватиканського собору.


У цьому листі єпископ Фелле зазначив, що часто в історії відмова від Бога виявлялася через відмову від підпорядкування Ісусові Христові. На його думку, в середині двадцятого століття, Собор "в ім'я так званої адаптації до ситуації в загальному занепаді суспільства змінив вікове проголошення: "Потрібно, щоб він царював"(1 Кор. 15, 25). Стверджується, що цей підхід узгоджується з Євангелієм, а насправді є навпаки, - підкреслив настоятель Братства.


Він відкидає можливість визнання того, що держава і суспільство повинні однаково трактувати "правдиву релігію і всі хибні, надаючи кожній право на існування, розвиток і відправи культів". «Масони вже висловили свою радість, коли почули під куполом собору Святого Петра ті тези, які для них властиві», - зазначає єпископ Фелле і замість релігійної свободи пропонує толерантність.


Визнаючи, що на даний момент не існує згоди із Апостольським Престолом, очільник Братства пояснює, що релігійна свобода прирівнює істину і брехню, звільняючи державу і суспільство від обов'язку поклонятися і служити Богові. «Неначе Церква відмовилася від того, що Вона є єдиною дорогою спасіння для всіх людей. Ті, хто ще вірить в це, не говорять про це. Багато хто думає навпаки. Ця поступка в сучасному світі відбувається за рахунок Царства Господа нашого Ісуса Христа – зазначає єпископ Фелле.


Він також критикує екуменізм, який під приводом зближення з відокремленими братами більше не проголошує,– за його словами,– істини спасіння, більше не має наміру навертати їх. «В ім'я релігійної свободи ці слова занедбуються, хоча їх ще толерують. То де ж Церква Господа нашого Ісуса Христа? Куди поділась гордість католиків? Це їх очільники зробили їх боязкими! – зазначає єпископ Фелле.


Третьою точкою незгоди є зменшення влади у Церкві. Єпископ-лефеврист наголошує, що відповідно до волі Ісуса Христа, Церква є монархією, в якій повна і безпосередня влада над кожним членом Церкви належить Папі – вікарію Христа на Землі. Однак «в Церкві почала діяти певна форма демократії, що виражається через колегіальність та парламентарну пародію єпископських конференцій». На думку єп. Фелле, сьогодні у Церкві влада значно ослабла не лише через протистояння зі сторони мирян, які домагаються участі у владі, але і через внутрішнє впровадження багатьох рад і комісій, які перешкоджають «законному здійсненню повноважень, делегованих Господом нашим Ісусом Христом».


«Саме з огляду на цю болючу реальність наші відносини з Римом є складними», – підсумовує провідник лефевристів.


За матеріалами wiara.pl