//

Лефевристи надіслали відповідь Ватикану

До Ватикану надійшла відповідь Братства Св. Пія Х на представлену їм 14 вересня «Доктринальну преамбулу». Однак у цьому листі немає відповіді, на яку очікувала Папська комісія Ecclesia Dei. Про це на сторінках порталу Vatican Іnsider розповідає ватиканіст Андреа Торніеллі.


За словами італійського ватиканіста, лефевристи надіслали свою відповідь в останній момент. Однак вона не містить ні негативної, ні позитивної відповіді на висловлені у «Доктринальній преамбулі» пропозиції. Також лефевристи не просять пояснити чи змінити текст певних пунктів, що передбачалося у ноті, приєднаній до тексту преамбули. Тепер цей лист вивчатимуть кардинал Вільям Левада  та о. Гідо Поццо, відповідно глава і секретар Комісії Ecclesia Dei.


Андреа Торніеллі повідомляє також, що лист, надісланий до Ватикану із Швейцарії містить лише «документацію», а не відповідь на висловлену пропозицію. Він також припускає, що таким чином єпископ-лефеврист Бернард Фелле намагається відтягнути час та відкласти прийняття рішення.


Нагадаємо, що 14 вересня Апостольська Столиця передала Братству Св. Пія Х текст «Доктринальної преамбули», яка є результатом дворічних переговорів між обома сторонами. У цій Преамбулі висловлені пропозиції та умови, відповідно до яких члени Братства можуть приєднатися до повного сопричастя з Католицькою Церквою. Для того, щоб отримати канонічний статус в Церкві, повинні скласти визнання віри, що вимагається від кожного, хто береться за церковне служіння. Окрім того, зазначено, що у випадку доктринальних непорозумінь, останнє і вирішальне слово буде за Апостольською Столицею.


Слід також зауважити, що не зважаючи на те, що у 2009 році Папа Бенедикт XVI зняв екскомуніку із чотирьох єпископів-лефевристів, висвячених у 1988 році Марселем Лефевром без згоди Папи Римського, Братство і надалі не має канонічного статусу в Католицькій Церкві.


В інтерв’ю для офіційного лефевристського видання від 28 листопада єпископ Фелле зазначив, що Братство «не може прийняти преамбулу такою, як вона є». На думку ватиканіста Торніеллі, це цілком може бути свідченням внутрішніх конфліктів та непорозумінь у Братстві Св. Пія Х. Про це також йдеться у чутках стосовно можливості «усунення» єпископа Фелле із проводу Братства.


«Тепер нам залишається лише чекати на те, як на «відповідь без відповіді» зреагує Апостольська Столиця»,– підсумовує  італійський ватиканіст Андреа Торніеллі.