//

Лефевристи надіслали другу відповідь Ватикану

Перша відповідь, надіслана в грудні, була неадекватною, тому Апостольська Столиця попросила прислати новий документ, який нещодавно прибув до Ватикану.


Як інформує на сторінках порталу Vatican Insider ватиканіст Андреа Торніеллі, минулого тижня до Ватикану було доставлено відповідь очільника Братства Св. Пія Х, Бернарда Фелле, сформульовану відповідно до вимог Апостольської Столиці. Першу відповідь, яку у Ватикані отримали 21 грудня, єрархи вважали неадекватною, тому попросили лефевристів переписати її. Єпископ Фелле приготував другий текст, і тепер його уважно розглядають у Комісії Ecclesia Dei, яка власне займається перемовинами з Братством традиціоналістів.


Як ми раніше повідомляли, наступного тижня відбудеться пленарне засідання Конгрегації доктрини віри. На порядку денному є обговорення відносин із Братством Св. Пія Х, але навряд чи буде прийнято якесь рішення, оскільки відповідь єпископа Фелле потребує певного часу для розгляду та дослідження. Ватиканіст Торніеллі припускає, що точніше рішення стосовно того, що робити із лефевристами буде прийнято не зараз, а в лютому під час «Feria IV» – звичайної конгрегації.


Нагадаємо, що 14 вересня Апостольська Столиця передала Братству Св. Пія Х текст «Доктринальної преамбули», яка є результатом дворічних перемовин між обома сторонами. У цій Преамбулі висловлені пропозиції та умови, відповідно до яких члени Братства можуть приєднатися до повного сопричастя з Католицькою Церквою. Для того, щоб отримати канонічний статус в Церкві, необхідно скласти визнання віри, що вимагається від кожного, хто береться за церковне служіння.


Сам текст Преамбули не був оприлюднений, оскільки ватиканські єрархи зазначили, що він ще не є остаточним і підлягає певним можливим змінам. З вересня по грудень у ЗМІ поширювались різноманітні чутки стосовно незадоволення у Братстві пропозицією Ватикану. Сам єпископ Фелле неодноразово висловлювався на цю тему. На початку він говорив про те, що ця Преамбула є важливим поступом у стосунках. Потім, після зібрання очільників Братства, він заявив, що вони не можуть прийняти Преамбулу такою, як вона є, додаючи: «Якщо Рим каже нам прийняти її у будь-якому випадку, то ми не можемо цього зробити». У такому ж стилі він надіслав першу відповідь, яку у Ватикані навіть не розглядали у якості відповіді. Отож тепер надійшла друга відповідь.


Як зазначає ватиканіст, цю відповідь слід детально дослідити, оскільки вона не є ні конкретним «так», ні «ні» тексту Преамбули. Однак вона приймає деякі частини ватиканського тексту, водночас висловлюючи певні упередження стосовно інших, і понад усе просить певних пояснень та внесення додатків. Слід зазначити, що лефевристи не планують давати згоду на пункти стосовно колегіальності, екуменізму, міжрелігійного діалогу та релігійної свободи, оскільки вважають, що ці пункти не відповідають церковній традиції.


Ще будучи кардиналом, Йозеф Ратцінгер неодноразово наголошував на потребі вважати постанови Другого ватиканського собору «супердогмою», а вже після обрання на Петрів Престіл, у відомій промові до Римської Курії у грудні 2005 року, говорив про необхідність інтерпретувати Собор відповідно до герменевтики реформи у «безперервності» Церкви. У Катехизмі Католицької Церкви (20-ту річницю якого відзначатимемо цього року особливим Роком Віри), вже запропоновано ключі для інтерпретації певних пунктів, які лефевристи вважають спірними.


На завершення ватиканський журналіст Андреа Торніеллі зазначає, що ще зарано говорити про те, якими будуть результати цих перемовин, які на даному етапі є дистанційними у письмовій формі. Остаточного слова ще не сказано, а Папа прагне зробити усе можливе для того, щоб загоїти тріщину, створену лефевристами, і єпископ Фелле про це добре знає.