//

Лефеврист Річард Вільямсон: Радше схизматичний седевакантист, аніж римський апостат

Незважаючи на велику відкритість Ватикану, існує мало шансів на повернення священичого Братства св. Пія X до повного спілкування з Католицькою Церквою – вважає ватиканський експерт "Il Foglio" Паоло Родарі.

 

На його думку, існує певний парадокс у тому, що Папі, який вимагає поваги до традиції, складніше порозумітися з "католицькою правицею", ніж з більш ліберальними організаціями християнства.

 

З центру лефевристів у Eконі, після початкової позитивної реакції на доктринальну преамбулу, надійшла відповідь до Ватикану, що вчення II Ватиканського Собору щодо релігійної свободи, екуменізму, колегіальності або еклезіології суперечать попереднім заявам учительського уряду Церкви. Здається, що після дозволу Папи широко використовувати передсоборну латинську літургію (2007), скасування екскомуніки чотирьох єпископів, яких висвятили без згоди Святішого Отця (2009), і два роки доктринальних перемовин не вирішують важливих питань, – каже Родарі.

 

Він зазначає, що в ключовому питанні "герменевтики II Ватиканського Собору" Бенедикт XVI вказує, що II Ватиканський Собор був продовженням реформ в католицькій доктринальній традиції, тоді як лефевристи звинувачують Церкву у відкиненні передсоборної традиції.

 

Як особливо образливі для Ватикану Паоло Родарі визначає слова, які недавно озвучив єпископ Річард Вільямсон – один із згаданої четвірки: "Радше схизматичний седевакантист, аніж римський апостат". За словами єрарха, не треба побоюватися схизми."Більшою загрозою, ніж набуття схизматичної ментальності, було б набуття  психічної і духовної хвороби сучасних римлян через занадто сильне наближення до них," – цитує слова Вільямсона Родарі.

 

На думку Паоло Родарі, рішення в цей час має прийняти голова лефевристів єпископ Бернар Фелле: він або від’єднається від найбільш жорсткої лінії, або виникнуть серйозні перешкоди для повернення Братства св. Пія X до єдності з Ватиканом.

 

За матеріалами: wiara.pl