//

Лефеврист Бернард Фелле: «Ми не хочемо встановлювати паралельну Церкву»

Священиче братство св. Пія Х не хоче встановлювати «паралельну Церкву» чи «паралельний Вчительський уряд», – про це в інтерв’ю для офіційного порталу лефевристів розповів їх верховний провідник, єпископ Бернард Фелле. Він також розповів про генеральне засідання Братства, що завершилось минулої суботи і про відносини з Римом. У його відповіді можна прочитати, що він не вважає можливим для прийняття текст, представлений Апостольською Столицею 13 червня минулого року.


Єпископ Фелле не розповів про зміст документу, який збирається відправити до Риму, однак пояснив, що у братстві відбудувалась єдність після нещодавніх внутрішніх полемік. Він представив на розгляд капітули усю кореспонденцію з Ватиканом за минулі місяці. Він також зазначив, що Священиче братство св. Пія не може мовчати перед обличчям загальної втрати віри, значного зменшення кількості покликань та релігійних практик. Він підкреслив, що Братство прагне і надалі надихатись діяльністю архиєпископа Марселя Лефевра не лише в питанні «доктринальної рішучості», але і тоді, коли йдеться про «душпастирське милосердя». Єпископ Фелле рішуче виступив проти поділів у лоні лефевристів та заявив, що група, яку він очолює, вважає себе католиками, визнає авторитет Папи і єпископів, але понад усе прагне зберегти незмінною віру. Вони не хочуть будувати «паралельну Церкву» ані «паралельний Вчительський уряд». «Ми обороняємо віру в примат Єпископа Риму і Церкву, утворену Петром, однак відкидаємо все те, що спричиняє до «самознищення Церкви» – явища, яке визнав сам Павло VI в 1968 р.», – зазначив єпископ Фелле.


У згаданому інтерв’ю генеральний провідник Священичого братства св. Пія Х не пошкодував гострих слів на адресу нового префекта Конгрегації науки віри та глави Папської комісії «Ecclesia Dei» Архиєпископа Герхарда Мюллера.


Коментуючи це інтерв’ю, відомий італійський ватиканіст Андреа Торніеллі підкреслив, що зі слів Фелле можна зробити висновок, що він не планує повністю переривати діалог з Римом. За його перебіг в Апостольській Столиці безпосередньо відповідатиме заступник глави Папської Комісії «Ecclesia Dei» Архиєпископ Джозеф Августин Ді Нойя.


За матеріалами wiara.pl