//

Латвійський кардинал закликає голосувати проти російської мови

Референдум щодо російської мови як другої державної є можливістю продемонструвати Європі, що маленька Латвія здатна збалансувати не тільки бюджет, а й важливі умови внутрішнього світу, вважає кардинал Латвійської Римо-Католицької Церкви Яніс Пуятс.

 

«Слона не зрівняти з мишею. Миша може наступити на слона і нічого поганого не станеться, але якщо слон наступить на мишу – вона загине», – сказав у п'ятницю кардинал, виступаючи на заході організації «Честь служити Ризі!».

 

Кардинал зазначив, що мова для християн є не політичною, а моральною потребою, наголосивши: «Я абсолютно нейтральний – коли треба, говорю російською, литовською, польською мовою. І в церкві збираються люди, які говорять чотирма мовами. Але треба перестати сперечатися про те, яка мова має бути державною». Кардинал вважає, що мовний референдум має об'єднати, а не розділити людей.

 

«Я хотів би закликати не тільки латишів, а, насамперед, росіян та представників інших нацменшин – проголосувати за мову основної нації, за латиську мову як за справедливість. І вся Європа почує, що маленька Латвія може збалансувати не тільки бюджет, а й важливі умови внутрішнього світу. Що більше мов ми знаємо, то краще, але офіційною нехай залишиться [латиська]», – сказав кардинал.

 

За матеріалами: baznica.info