//

Казахстан: масове вбивство православних християн

13 і 14 серпня в Аксайській ущелині лісники і міліція Алматинської області виявили 11 тіл загиблих. МВС Казахстану повідомляє, що серед убитих упізнали працівників лісництва та відвідувачів заповідника. Однак в оперативних зведеннях не згадується, що більшість з них – православні християни, а саме вбивство було скоєно наступного дня після престольного свята у Серафимо-Феогностівському скиті, розташованому поруч на горі Кизил-Жар.

 

У понеділок 13 серпня в Іле-Алатауському національному парку було виявлено сім тіл убитих. Два тіла зі слідами побоїв і численних ножових поранень були за декілька кілометрів від селища Тау Самал в будинку місцевого єгеря Панайота Захаропуло. Приблизно за два кілометри знайшли ще троє загиблих: двох чоловіків і жінку. За двадцять п'ять кілометрів від селища Тау Самал згорів будинок іншого лісника. Після локалізації пожежі виявили ще двох загиблих. У вівторок, 14 серпня, під час розбору завалів згорілого будинку знайшли останки ще трьох загиблих. За останніми даними кількість жертв становить 11 осіб, проте ще 3 або 4 людини вважають зниклими без вісті.

 

Оперативні зведення МВС і публікації ЗМІ замовчують про одну суттєву обставину. Масове вбивство сталося наступного дня після святкування пам'яті священномучеників Серафима і Феогноста. Престольне свято Серафимо-Феогностівської пустелі припадає на 11 серпня. Щорічно тут збираються численні паломники і цього року на святкування зібралося більше тисячі людей, багато хто приїхав на автобусах з Алма-Ати, Астани, інших міст і сіл Казахстану і Киргизії. Деякі в ці дні живуть в скиті або поруч з ним по кілька днів. Святкову Літургію відслужив єпископ Каскеленський Геннадій у співслужінні єпархіального духовенства.

 

Проповідь, яку після святкової літургії виголосив єпископ Геннадій, була присвячена осмисленню подвигу новомучеників, але зовсім по-новому розкрився її сенс після жорсткого вбивства, скоєного наступного дня.
Уранці в день свята під час молитви в скиті молодь помітила, що там з'явилися невідомі люди в тюбетейках і з бородами. Вони поводилися спокійно, просто дивилися і нікого не чіпали. Згодом, як повідомили в єпархіальному управлінні, МВС вилучило всі відеоматеріали, зняті в скиті 11 серпня.

 

Рідні та близькі загиблих переконані – це було звіряче вбивство. "Ми про таке ніколи навіть не чули", – кажуть вони і переконують, що треба шукати "арабський слід". Неможливо уявити, щоб таку розправу могли вчинити місцеві. Трьох загиблих поховали в закритих трунах.

 

Міністр внутрішніх справ Казахстану Калмухамбет Касимов розповів, що проводяться судово-медичні експертизи та пошукові роботи, проте підозрюваних поки немає. Нікого зі зниклих безвісти так і не вдалося знайти попри те, що в пошуковій операції брали участь більше двохсот військовослужбовців, численні добровольці, а також задіяли вертольоти.

 

Правоохоронці стверджують, що ліквідовані терористи, найімовірніше, не причетні до цього вбивства. Однак ЗМІ в Казахстані пов'язують ці події.

 

У храмах Алма-Атинської єпархії відслужили заупокійні служби за загиблими в Аксайській ущелині. Єпископ Каскеленський Геннадій поки ситуацію не коментує, але просить всіх християн молитися за невинно вбитих.

 

За матеріалами: sedmitza.ru