//

Кустод у Святій Землі: "кінець" режиму Асада

В орієнтованого на збереження політичного балансу сил курсу сирійського єпископату "немає майбутнього". Про це заявив о. Пьєрбаціста Піццабалла, кустод Святої Землі. Тим не менш, він може зрозуміти позицію єпископів через невизначеність майбутнього розвитку подій. Зараз, однак, - "хоче цього хтось, чи ні", - режим закінчує своє існування, і "я впевнений, що ситуація йде до свого завершення", повідомив о. Піццабалла.

 

Мелхітський Патріарх Григорій III Лахам стверджує в свою чергу, що Башар Асаду треба дати "другий шанс", оскільки існує страх перед "іракським сценарієм" після відходу Асада, який Піццабалла називає дійсно реальним. "Це наша стурбованість. Події в Сирії розвиваються сьогодні за сценарієм громадянської війни. Хоча ніхто не називає це так, ситуація свідчить про це. І християни стоять між фронтами. З одного боку режим, який завжди їх підтримував, а з іншого, опозиція, про яку ще не відомо точно, хто вона є ", - зауважив францисканець.

 

Сирія характеризується значною етнічною і релігійною різноманітністю. Це довгий час формувало менталітет громадян. Крім того, християни "до сих пір не були об'єктом атак. Основною метою опозиції був режим ", підкреслив священик. Так було до цього, так як в даний час "повідомляється, що ісламісти виступають проти християн".

 

Але з такими повідомленнями, на думку о. Піццабалла, потрібно бути дуже обережними. "Проблема в тому, що з Сирії навряд чи можна отримати надійну, об'єктивну інформацію. Точним, однак, є те, що християни покинули, наприклад, Хомс ". Тому, як сказав кустод Святої Землі, він не хоче зменшувати небезпеки, навислої над християнами. Існують екстремістські ісламські угруповання, що діють в країні і які серйозно загрожують послідовникам Христа.

 

За матеріалами radiovaticana.org