//

Культ Найсвятішого Серця Ісуса в Іспанії

Культ Найсвятішого Серця  Ісуса дуже сильно вкорінений в Іспанії. До таких місць, як Церро де лос Анжелес біля Мадрида чи Тібідабо у Барселоні, вчора прибуло багато прочан. Саме Ісусовому Серцю Бенедикт XVI віддасть під опіку молодь всього світу під час серпневої зустрічі в Іспанії.


Великим апостолом культу Серця Ісуса в Іспанії був Бернард Франциск де Хойос, що жив в XVIII ст. у Валладолі. Він склав обіцянку перед Найсвятішими Тайнами, що зробить усе для впровадження цього богослужіння. У одному з численних видінь, яке мав блаженний, Христос явив йому своє Серце. Бернард почув слова Спасителя: "Запаную в Іспанії і в ній найбільше шануватимусь". З часом у Валладолі виникло національне святилище Серця Ісуса, яке також називають святинею Великої Обіцянки.


Церро де лос Анжелес, тобто Узгір'я Ангелів, це географічний ресурс Іберійського півострова, на якому знаходиться ще здалеку видима дев’ятиметрова статуя Христа. 30 травня 1919 р. король Альфонс XIII посвятив Іспанію Серцю Ісуса. У період громадянської війни республіканці повністю знищили це місце. Після війни Церро де лос Анжелес було реставроване і стало важливим осередком культу Серця Ісуса. Сьогодні там можна  побачити фрагменти фігур зі слідами куль.


У Барселоні вже здалека видно святилище Серця Ісусового, яким опікуються салезіани. Назва узгір'я, яке височіє над столицею Каталонії, походить від латинських слів "Tibi dabo", "Дам Тобі" під час спокус Ісуса. "Диявол взяв Його тоді на високу гору, показав йому всі королівства світу і сказав: "Дам Тобі це все, якщо ти впадеш і мені поклонишся"".


Виникнення святині було можливе завдяки фінансовій допомозі, отриманій о. Доном Боско, який прибув до Барселони з метою створення фонду на завершення будівництва святилища Серця Ісусового в Римі. Власники узгір'я Тібідабо хотіли, щоб святий вибудував на ньому каплицю Серця Ісуса. Дон Боско прийняв це з вдячністю, кажучи, що на цьому місці буде не тільки скромна каплиця, але з’явиться святиня. Так і сталось. У 1961 р. повстала святиня, а постать Христа чудово вписалася в краєвид Барселони. Цього року припадає 100-ліття посвячення крипти, а також оголошення базиліки національною святинею Найсвятішого Серця Ісуса. Під час урочистої Служби кардинал Льюіс Мартінес Сістач віддав місто під опіку Серця Ісуса.


За матеріалами Radio Watykańskie